Мат или сјајна боја - како да се одлучите

Сите ке се сложиме дека изборот на соодветната боја или подобро речено добитната комбинација на бои при уредувањето на просторот е вистински предизвик.

Огромен број на нијанси, безброј начини да ги искомбинираме и голем избор на произведувачи на пазарот на боја за декорирање на ентериери нам вооошто не ни ја олеснува работата. А кога ке ги избереме боите со кои ќе го создадеме саканиот амбиент, ни останува уште еден важен елемент на кој мораме да обрнеме внимание - степен на сјајност на бојата. Нивото на сјај на бојата има големо влијание на перцепцијата на самата боја но и на нејзината употреба. Степенот на сјај на бојата не само што го одредува визуелното делување на ѕидната површина, туку и истата ја прави поотпорна на надворешните влијанија. Сјајот ја зголемува издржливоста на бојата на механичко оштетување и влага. Повеќе сјај, истотака, ја прават бојата посветла и со побогат интензитет, во однос на нијансата со помалку или без сјај. Но, би требало да се биде внимателен со изборот бидејќи боите со висок сјај ги истакнуваат и сите несовршености и дефекти на ѕидните површини.

Сите бои воглавно се произведуваат во 4 степени на сјајност, а кој степен да се избере зависи од функцијата на просторот кој се декорира.

4 нивоа на сјајност во простории со разични намени

Мат боите - имат најмал одсјај или воопшто го немаат зависно од произведувачот. Идеални се за прикривање на помали недостатоци на ѕидовите, но се помалку трајни и потешки за одржување од боите со повисок степен на сјајност. Истотака, со мат боите самите грешки при боењето се помалку воочливи. Делуваат исклучително пријатно и благородно во просторот и се препорачуваат за тавани и простории каде престојуваат помалку луѓе. Мат боите се добар избор за спални и дневни соби и за трпезарии.
Полусјајни (полумат) бои - се бои кои рефлектираат елегантен и мек сјај со послаб интензитет. Постабилни се од мат боите и полесно се одржуваат. Се препорачуваат за фрекфентни простории, изложени на влажност кои бараат почесто чистење. Полусјајните бои одлично се покажаа во кујни, купатила, детски соби, ходници и на врати од ормари, разни други ормарски и кујнски елементи.
Сјајни бои - тоа се бои со високо рефлектирачки одсјај, многу се издржливи и постојани, лесни за чистење и одржување. Сјајните бои можат да нагласат некој недостаток на површините. Се користат во фрекфентни простории, во простории за дневен престој и се добар избор за простории кои мораат да бидат често исчистени - детски соби, ходници, кујни, канцелариски и други работни простории, угостителски објекти, врати...
Бои со висок сјај (сатен) - овие бои даваат исклучително сјаен, светол изглед, како стакло. Многу се постојани, отпорни на оштетувања и најлесни за одржување. Рефлектираат најмногу светлина во просторот, па и сите несовршености на површините лесно се воочуваат. Една од маните на високосјајните тонови е што при повторно нанесување новиот слој на боја многу тешко се нанесува. Боите со најголем степен на сјај се препорачуваат за високофрекфентни простории, простории во кои живеат миленичиња, простории наменети за деца, врати , ходници...
Во индустријата не е прецизиран стандардот за процент на сјајност кај боите, па неретко она што е за еден произведувач сатен, кај некој друг произведувач би било полусјај. Покрај ова, ке се сретнете и со називи како на пример сомот (velvet) или лушпа од јајце (eggshell) за бои со нешто повисок сјај од мат нијансите и бисер (pearl) за високосјајните нијанси.

И на крај, секогаш би требало да имаме на ум дека во пракса иста боја со различен степен на сјајност делува потполно различна на ѕидот. Разновидни ефекти можеме да добиеме и ако иста нијанса ја нанесуваме на ѕидни површини со различни текстури.
Ostali saveti

Од напуштена фабрика до инспирација

Неретко, сликарските уметнички дела се сметаат како елитистички, недостапни скапоцености кои се прикажуваат во галери...

DOWNLOAD CENTAR.jpg

Уметност на ѕидот

Повеќето искусни молери ќе ви кажат слично-дека фарбањето или молерисувањето за нив е многу повеќе од само премачкува...

Подразбирлив алтернативен текст
pigmenti11.jpg

Пигменти во боите за ѕидови (тонери)

Без боја нема убавина и боите зборуваат на сите јазици, повеќето од нас се согласуваат со овие изјави. Сите имаме нек...

Подразбирлив алтернативен текст
BRAON BOJA.jpg

Кафејава боја - облагородете го просторот со силата и ...

Кафеавата боја спаѓа во група на неутрални секундарни бои која се добива со мешање на црвена, зелена и сина боја (сов...

Подразбирлив алтернативен текст
bojanka.jpg

MAXIMA боенка – наш подарок за малите креативци

Боенките за деца секогаш биле ефикасна алатка за родителите, за да го преокупираат вниманието на децата и да добијат ...

Подразбирлив алтернативен текст
50 NIJANSI SIVE.jpg

50 нијанси на сива во вашиот простор зошто да не

Сивата е неутрална бојa, боја на компромиси. Се создава со мешање на бела и црна боја, две таканаречени НЕбои. Токму ...

Подразбирлив алтернативен текст
TOPLE I HLADNE BOJE.jpg

Топли и ладни нијанси на боите во ентериерот

Веројатно досега сте се сретнале со поделбата на боите на топли и ладни. Можеби и знаете кои бои припаѓаат на топлите...

Подразбирлив алтернативен текст
ŽUTA BOJA.jpg

Жолта боја - исполнете го просторот со среќа и оптимиз...

Жолтата боја е боја на сонцето, сјајот и ведрината. Таа е најстимулативна од сите бои кои човечкото око прво ја ...