5 načina da osvežite svoj dom bez velikih ulaganja 1920x400.jpg5 načina da osvežite svoj dom bez velikih ulaganja 1920x400.jpg

5 načina da osvežite svoj dom bez velikih ulaganja

Svako malo osećamo potrebu za promenom i dobra je praksa da periodično osvežite stil svog doma. Ovakva akcija u vaš novi prostor uliva novi život i sprečava da se osećate umorno u sopstvenom domu.

Ne morate da pravite velika renoviranja, da trošite puno novca ili da uložite puno vremena. Neka brza rešenja mogu imati ogroman efekat na to da vaš dom izgleda stilski i da se ponovo osećate drugačije u istom prostoru.

Krenimo od hodnika...

Postoji nekoliko načina na koje možete pojačati prvi utisak koji ljudi imaju pri ulasku u vaš dom. Jedno je bojenje akcentnog zida. Budući da je većina hodnika mala, to ne bi trebalo da oduzme previše vremena niti da bude prevelika investicija. Odmah će promeniti izgled i osećaj prostora.

Uključite visoku biljku ili živopisno cveće, kako biste uneli malo života u ovaj prostor. Neka prostor za odlaganje jakni i cipela bude uvučen, a ako imate cipelarnik, neka bude u veselim bojama. Korpa za kišobrane takođe može da bude lep detalj, pa neka bude maštovito dizajnirana.

Zid u akcentnoj boji

Prošetajmo do dnevne sobe

Najbolji način da trenutno osvežite dnevnu sobu je preuređivanje nameštaja. Isprobajte novi raspored da biste stvorili svež protok energije u prostoru, bez trošenja novca. Možda ćete čak moći da zamenite neki nameštaj iz drugih prostorija i soba, da biste stvorili i novi izgled.

Ako ste i dalje u potrazi za idejama, tu su mogućnosti da dodate ili promenite dekorativne jastuke, isprobate novu prostirku, preuredite dekor na polici za knjige i okačite zavese.

Zavirimo u spavaću sobu

Kažu da trećinu života provedemo u krevetu, pa bi nam bilo bolje da to učinimo ugodnim! Ako primetite da vaš dušek ne podržava vaše telo ili vam je jednostavno neudobno, vreme je za promenu. Novi dušek može promeniti naše zdravlje - posebno ako patite od nesanice ili bolova.

Takođe, kada govorimo o kvalitetu sna, i renoviranju, razmislite o novim zavesama koje ne propuštaju svetlost. One su ulaganje koje se isplati.

Dnevna soba sa zanimljivim jastucima

Dajte svakom prostoru svrhu

Iako zvuči nelogično, ali dodeljivanje definisanih funkcija za svaku oblast u stanu i utvrđivanje potreba i očekivanja koja imate od svog doma, pomoći će vam da maksimalno iskoristite prostor koji imate, bilo da se radi o maloj garsonjeri ili velikoj kući.

Takođe će vam pomoći da identifikujete sve „mrtve“ zone koje su postale opšte odlagalište za stvari i mogu biti prenamenjene. Na primer, da li bi se malo korišćena spavaća soba mogla pretvoriti u kancelariju? Imate li gde da se opustite od drugih, a ako ne - možda biste mogli da izdejstvujete udoban kutak za sedenje tako što ćete postaviti stolicu naslonjaču na terasi ili podni jastuk pored prozora?

Koristite ono što imate

Neverovatno je šta možete učiniti sa komadima nameštaja koji leže zatureni na tavanu, pa zato ovog leta pretresite ormare, tavane i podrume, a da biste videli na šta ćete da naletite a da niste ni bili svesni da to posedujete.

Pokušajte da budete inventivni i razmišljate izvan očigledne upotrebe. Imate li ostatak zavese koji biste mogli pretvoriti u neki pokrivač ili iskoristiti za dekorativni jastuk? Stara podna daska ili komad drveta koji bi mogao postati polica? Gomila lepih knjiga koje bi mogle da posluže kao dekoracija ili da budu deo kućne biblioteke? Budite maštoviti!

Pored očiglednih dekorativnih benefita, ne potcenjujte psihološke efekte doma koji je dobio novo ruho. Svi se radujemo i svi volimo novitete, zato ne oklevajte da unesete nove elemente u svoj dom.