Adekvatne boje za zidove za opuštajući efekat

Važno je znati da se o ukusima ne raspravlja, ali treba znati i da se ne kaže slučajno moja kuća, moja sloboda. Kada odlučite da promenite nešto u svom domu, ne treba da se vodite time šta će drugi misliti o načinu na koji se postavil nameštaj ili o tome koje ste boje za zidove izabrali.

Jedino što je važno jeste da se vama i vašim ukućanima sviđa, a pošto su ukusi različiti uvek će biti i onih koji negoduju i onih koji odobravaju vaš izbor. U svakom slučaju, treba napomenuti da je bitna i namena prostorije u kojoj želite da promenite boje za zidove ili iz koje želite da izbacite nepotebni nameštaj. Šta god da odlučite, neka to bude sa merom i ukusom. Ako želite da izaberete drugačije boje za zidove za vaš dom, onda obratite pažnju na funkciju prostorija.

Naime, spavaća soba predviđena je za opuštanje, odmaranje, mir i tišinu. Čini se da u spavaćoj sobi provodimo najviše vremena, jer je ova prostorija upravo namenjena za odmaranje i relaksaciju. Zato je važno da se izaberu odgovarajuće boje za zidove za ovu sobu. Adekvatna boja doprineće da se napravi bolja atmosfera i učiniće da se osećate spokojno i udobno. Imajući na umu da je pravo mesto za odmor nakon napornog radnog dana upravo spavaća soba, onda izbegavate previše jake boje za zidove. Jake boje uneće nespokoj, nemir i nesanicu u vašu spavaću sobu koja je predviđena za san i opuštanje. Takođe, ako su boje za zidove previše tamne prostorija će izgledati tmurno i depresivno, zato se odlučite za neke neutralne boje, poput svetlo sive, bež i sličnih svetlijih nijansi kako biste se osećali opušteno i smireno. Da bi vaša spavaća soba bila udobna i topla, birajte smeđe boje i nijanse zemlje, ali takođe obratite pažnju i na nijanse samih boja, jer u različitim delovima dana, boje za zidove izgledaće različito.

Svetlije boje za zidove za spokoj i mir

Imajući na umu da je spavaća soba najvažnija prostorija našeg doma, trebalo bi ozbiljno razmisliti o tome koje ćete boje za zidove izabrati. Spokojna atmosfera je ključ odmora, a ukoliko niste ljubitelji neutralnih boja, onda izaberite hladne boje. Kombinujete svetle nijanse plave boje za zidove uz zelenu poseteljinu i zavesu, pa čak i zeleni tepih i odlučite se za ljubičasti jastuk i znajte da se odabrali savršenu kombinaciju boja. Dok mnogi dizajneri polemišu o nijansama i smatraju ih mnogo važnijim nego samim bojama, vaše je da se ipak najpre odlučite za osnovnu boju. Pa čak i ako niste neki eksperti, onda se odlučite za recimo tri različite nijanse jedne boje.

Tako, na primer neka osnovna bude plava boja, a neka u različitim nijansama plave budu tepih i posteljina. Ako vam je plafon beo, on će vizuelno izgledati više, a ako se odučite za horizontane linije one će prostoriju učiniti vizualno širom. Da bi vaša spavaća soba imala relaksirajući efekat, onda se odlučite za omiljenu boju i dajte mašti na volju. Neka vaša soba bude okrečena u vašu omiljenu boju.