Analogna šema kombinovanja boja-šta je i kako se koristi

Jedan od najvažnijih elemenata pri uređenju enterijera jeste odabir boja. To je ujedno i jedan od najvećih izazova jer boje imaju izuzetan uticaj na stvaranje određenog ambijenta. Stavimo samo jedan detalj u drugoj boji i čitav prostor dobija drugačiji izgled.

S druge strane, boja i njihovih nijansi ima mnogo. Još više mogućnosti za njihovo uklapanje. Koliko boja upotrebiti kako bismo dobili prijatnu harmoniju u prostoru? Kako ih uskladiti a izbeći utisak monotonije ili pak neukusa i haotičnog šarenila? Planiranje dobitne kombinacije boja počinje istraživanjem i razumevanjem karakteristika boja i njihovog odnosa. Osnovni alat za kombinovanje boja je kružna paleta od 12 boja. Boje u krugu dele se na hladne i tople, primarne, sekundarne, tercijarne i neutralne. Uz to mogu još biti tamne ili svetle. Dobro poznavanje ovih karakteristika može nam pomoći da kreiramo željeni ambijent, istaknemo prednosti i ublažimo nedostatke nekog prostora.

Jedno od osnovnih pravila jeste da se kombinuje ne više od tri boje. Postoji nekoliko utvrđenih i dokazanih principa njihovog slaganja, a jedna od njih je analogna šema.

Analogne boje za sklad i udobnost

Analogna šema predstavlja kombinovanje tri (mogu i dve) boje koje se u krugu boja nalaze u nizu, jedna pored druge. Analogne nijanse se veoma dobro slažu i njima se postižu mirni, harmonični i komforni ambijenti. Dizajneri enterijera preporučuju da se koriste analogni principi sklapanja hladnih ili toplih boja. Na primer, za sobu idealna je kombinacija crvene, narandžaste i žute boje. Ona kreira ambijent izuzetne toline i udobnosti. Ljubičasta, plava i zelena daju hladniji i svedeniji efekat, idealne su za sobe za odmor i relaksaciju. Kako biste izbegli neskladno šarenilo u prostoru, trebalo bi jednu boju postaviti kao dominantnu i najveći deo prostorije obojiti ovom bojom. Od ostale dve analogne boje jedna će poslužiti kao sekundarna, a druga kao akcentna koja se koristi za detalje. Ovakav sklop boja često se sreće u prirodi i zbog toga izuzetno prija ljudskom oku. Najbolji primer za analognu šemu slaganja boja jeste analogna gradacija boja lišća u jesen. U umetnosti jedan od primera analognog slaganja kolora jesu „Suncokreti“ Van Goga.

Iako analogno ukombinovane boje deluju harmonično i izbalansirano, kao mana može se navesti izostanak jačeg kontrasta. Naravno, postoje načini da se postigne više suprotnosti u analogno uklopljenom koloritu.

Na kraju, ne morate znati baš ništa o bojama i principima njihovog uklapanja u enterijeru. Kako biste u svom prostoru dobili baš ono što želite, najbolje je da sve oko planiranja, odabira adekvatnih materijala i samo izvođenje prepustite profesionalnom timu. Vaše je samo da poželite, date inicijalnu ideju, a stručnjaci će se pobrinuti da se ona u što kraćem roku pretvori u pravo remek delo na vašim zidnom površinama.