Boje za fasadu - kako odabrati

Da biste odabrali boje za fasadu vaše kuće neophodno je da to činite planski, jer je uređivanje eksterijera skup poduhvat koji je fizički zahtevan, zahteva mnogo vremena, rada, ali i najčešće angažovanje profesionalaca. Ukoliko želite odmah da izaberete savršeno idejno rešenje, onda vam dajemo nekoliko saveta kako da odabere boje za novu fasadu ili da prekrečite postojeću fasadu vašeg doma.

Birajte po svojoj želji i ukusu, ali i prema okruženju!

Najpre razmislite o tome kako je kuća dizajnirana, a zatim i kakvog je oblika kao i onoga sto je okružuje. Ovo je savršen način da uklopite sopstvene želje i zamisli sa načinom na koji bi trebalo vašu fasadu da obojite. Izaberite tamniju boju za bazu kuće, tako da vam kuća deluje čvrsto i uzemljeno. Da li želite neki deo kuće da izdvojite? Uvek možete da izdvojite glavni deo kuće bojom koja je u kontrastu sa bazom vašeg doma.

Da li želite određen stil?

Savremen, moderan ili retro stil? Ukoliko pak niste potpuno sigurni kakvu boju fasade želite, možete se poslužiti određenim trikom. Zabeležite kakav vam se arhitektonski stil sviđa i svom arhitekti predložite određenu boju fasade.

Birajte po svojoj želji i ukusu, ali i prema okruženju!

Postoji i ta varijanta, danas vlasnici kuća sve ređe biraju samo jednu boju fasade. Neka jedna boja bude u bazi, druga u sredini, a treća pri vrhu. Međutim, ako mislite da je kombinacija tri boja previše, onda možete da izaberete jednu boju i da kombinujete njene različite nijanse. Proporcije kuće se mogu razgraničiti prema bazi, sredini i vrhu, te imajte na umu ove proprcije kada birate boju. Vrh možete istaknuti jakom bojom koja će biti u kontrastu u odnosu na sredinu ili samu bazu kuće.

Eksperimentišite, ali ne previše

Ako želite da eksperimentišete sa bojama fasade, zapamtite da se trendovi stalno menjaju, te se nemojte mnogo zaletati. Za one delove fasade kojima možete lako pristupiti birajte boje koje su u trendu, pa kada se nametne novi trend, lako ćete da promenite boju. Ukoliko preferirate svetlije boje, onda neka vaša fasada bude takva, ali nemojte da preterujete. Krečenje fasade je skup i zahtevan poduhvat. Kada se profesionalno okreči fasada, njena boja može da traje jako dugo. Razmislite o tome kada budete birali boje fasade.

Kreirajte protok energije

Da biste se osećali opušteno i mirno u domu, predlažemo vam da birate sličnu boju i za spoljašnjost i unutrašnjost kuće. Na ovaj način će vam se činiti da postoji veza između enterijera i eksterijera, te će vam stvoriti osećaj smirenosti i opuštenosti u trenucima kada ste kod kuće.

Kombinujte različite materijale

Za krečenje fasade treblo bi birati različite prirodne materijale i njihove boje. Možete izabrati drvena vrata i metalnu oblogu ili funkcionalne ploče od betona ili drveta. Na ovaj način ćete obogatiti spoljašnju paletu boja koja može da bude u opticaju.