Crvena boja-dajte svom prostoru upečatljiv karakter

Možete da je volite ili ne, ali jedno je sigurno - crvena boja vas neće ostaviti ravnodušnim. Crvena je najtemperamentnija boja koja budi vrlo intenzivna osećanja i raspoloženja. Ona je topla, vatrena, smela, dramatična i intrigantna i baš uvek izaziva reakcije. 


U dizajnu enterijera upotrebljava se kao sporedna, akcentna boja kojom se nešto posebno ističe. Takođe, crvena je odličan način da se ostavi poseban i upečatljiv utisak.

U psihologiji boja crvena boja simboliše ljubav, snagu, energiju, bogatstvo, uzbuđenje, brzinu, opasnost, akciju i inat. Dok tamniji tonovi asociraju na dostojanstvo i ozbiljnost, svetlije nijanse odražavaju optimizam, eleganciju i šarm.
Crvena deluje snažno, podstiče na akciju, ubrzava puls, disanje i podstiče apetit. U uređenju prostora crvena je retko glavna boja i preporuka je da se upotrebljava ograničeno i uz instrukcije profesionalnih enterijerista. Njome se uglavnom naglašava određeni deo prostora ili ističu detalji u njemu, inače može izazvati negativne efekte poput nervoze, razdražljivosti pa čak i glavobolje.

Crvene nijanse u enterijeru

Ukoliko se držite određenih pravila crvena boja može značajno poboljšati energiju i raspoloženje u određenom prostoru. Stručnjaci savetuju da se u crveno boje zidovi prostorija u kojima se želi podstaći aktivnost, kreativnost i produktivnost. Crvena ne bi trebalo da bude izbor u sobama u kojima planirate odmor, mir i tišinu. Ne preporučuje se za spavaće sobe jer je stimulativna i nije dobra za san. Ipak, poneki detalj u mekšim nijansama crvene (nikako najčistiji tonovi) doprineće stvaranju romantike, senzualnosti i luksuza.
Ova moćna boja sjajan je način za postizanje autentičnosti naročito u trpezarijskim prostorijama. Veoma često njena energičnost prenosi se i na dnevnu sobu, sa kojom je trpezarija u većini domova povezana. Rubin ili vino crvena stvaraju utisak tradicinalizma i moći, a topliji tonovi poput cinober crvene doprinose dodatnoj toplini.

Kako stimulativno utiče na apetit, crvena boja je savršena za dekorisanje kuhinja i prostora u kojima se jede. Međutim i tu bi trebalo biti umeren pa izbegavati da svi zidovi budu u crvenim tonovima, jer bi se tako dobio utisak preterane toplote. Najefektnije je da ovu harizmatičnu boju upotrebite za naglašavanje detalja.

Crvena boja može značajno doprineti produktivnosti i radnoj kreativnosti. Dizajneri enterijera često je zbog toga preporučuju za radne prostorije, naročito one manjih dimenzija, jer doprinosi udobnosti i komforu. Živahni, vitalni crveni tonovi poput maka ili trešnje nezaobilazan su deo dekora dečijih i prostorija u kojima borave tinejdžeri kojima je autentičan izraz veoma bitan.

Crvena pokreće kupce na akciju

Crveni detalji u kancelarijskom ili nekom drugom poslovnom okruženju doprineće produktivnosti i radnoj atmosferi. Prednosti crvene boje i njenog uticaja na ponašanje ljudi veoma često koriste vlasnici ugostiteljskih objekata, restorana i kuhinja. Poznato je da crvena podstiče želju za hranom.

U prodajnom objektu crvenim tonovima možete stvoriti osećaj urgentnosti i podstaći posetioce da više kupuju. Crvena ističe i naglašava i pritom „tera“ na akciju, odnosno kupovinu. 
Ruža, karmin, koralno, vino crvena ili terakota, mletačko crvena i grimizna... za neke nijanse crvene boje ste sigurno čuli, za neke i niste. U krajnjem slučaju i ne morate znati kako se svaka od njih zove. Kako biste na pravi način iskoristili sve prednosti ove boje u svom enterijeru, predlažemo vam da se obratite stručnjacima. 
Ono što možete sami je da upotrebite našu aplikaciju i svoju kreativnost da biste videli kako neki od crvenih tonova izgledaju konkretno na zidovima prostorija različite namene i kako se uklapaju sa ostalim bojama. Posebna poslastica - možete uvesti sliku Vašeg prostora i isprobati sve nijanse crvene i uz ostale boje iz naše široke ponude.