Dekorišite dom po Feng Shui metodi 1920x400.jpgDekorišite dom po Feng Shui metodi 1920x400.jpg

Dekorišite dom po Feng Shui metodi

Dom bi trebao biti mesto opuštanja. Veoma je malo osećanja bolje od povratka u smirujući prostor nakon što preživite užurbani vrtlog škole i posla. Imajući to na umu, sasvim je prirodno da nas privlače elementi Feng Shui dizajna. U ovom trenutku, većina nas može odmah prepoznati ime ovog dizajnerskog trenda, ali šta je zapravo Feng Shui?

Šta je Feng Shui?

Feng Shui je kineski sistem verovanja koji diktira određene elemente dizajna kuće ili stana. Šta ovo znači? Daje vam nekoliko sjajnih saveta o tome kakav stan odabrati i kako rasporediti nameštaj kako biste povećali protok chi u vašem domu ili stanu. Namera mu je da bude i estetski i funkcionalno. Iako su zapadnjaci nedavno počeli da usvajaju neka od njegovih najosnovnijih pravila za dizajniranje sopstvenih domova, zapravo su potrebne godine studija da bi se u potpunosti razumele složenosti iza Feng Shuija.


Feng Shui metoda u domu

Iako su na principe Feng Shui-a u velikoj meri uticale određene istočne religiozne filozofije i verovanje u chi ili životnu energiju koja deluje kao sila u univerzumu. Principi Feng Shui-a pokušavaju da podstaknu protok pozitivne energije. Uprošćeno, sve ovo znači da će vas soba dovesti u dobro raspoloženje i efikasno funkcionisati. Ovi principi su samo osnovne smernice za dizajniranje doma koji će vam podići raspoloženje i pomoći da se osećate lagodno nakon dugog dana. U ovom užurbanom danu i dobu ove smernice mogu biti korisne svima.

Stvari koje treba uzeti u obzir tokom traženja stana

Stvaranje skladnog prostora je znatno lakše ako počnete da razmatrate određene elemente dizajna pre nego što uopšte izaberete kuću ili stan za iznajmljivanje. Tokom obilazaka pripazite na sledeće:

LOKACIJA Želite da pronađete zgradu na divnoj lokaciji, po mogućnosti sa prelepim pogledom na baštu ili opuštajućim gradskim horizontom. Da biste imali bolji pogled, odlučite se za stanove na višim spratovima. Najgori pogledi koji stvaraju stajaću energiju su prikriveni pogledi i druge zgrade koje se naziru oko vas. Ako se nađete u blizini industrijskog područja razmislite o potrazi negde drugde. Na kraju krajeva, ova područja nisu baš najlepši pogledi na svetu.

Stručnjaci kažu da dobro osvetljen glavni ulaz učiniće da se osećate sigurno u svojoj kući ili stambenoj zgradi. Čak i ako vas nije briga za Feng Shui principe, imajte ovo na umu. To je samo zdrav razum.

Osvetljenje prozora je izuzetno važno u Feng Shui-u jer pružaju puno prirodnog svetla, čije obilje pomaže u stvaranju veselog okruženja. Ljudi su ipak živeli vani pre nego što smo imali kuće. Kada krenete u obilazak, pripazite na velike prozore koji propuštaju sunčevu svetlost u sobu. Ako je pronalaženje mesta sa velikim prozorima preskupo, onda nađite stan sa odličnim osvetljenjem!

BOJA ZIDOVA Svetla kuhinja u pastelnim bojama - prostorija koja vam pruža zdravlje i energiju - preporučuje se zbog svojih živopisnih i uzdižućih efekata. Spavaća soba treba da bude prigušenije boje - poput zelene i plave - kako bi promovisala mir. Svaka boja koja vas podseća na vodu odlična je za kupatilo, što je prvo mesto koje posetite kada se probudite i poslednje mesto koje posetite pre nego što zaspite. Uopštena atmosfera „zen“ se najbolje stvara bojama koje su inspirativne za vas lično. Bela boja je uvek odlična rezervna.


Pravila za uređenje zen stana prema feng shui

Osnove uređenja i dekora nameštaja

Pravila za raspored nameštaja i dekor su najpopularniji i najčešće korišćeni aspekti Feng Shui estetske filozofije na Zapadu. Ako znate gde da poređate nameštaj možete stvoriti savršenu atmosferu u sobi i održavati sve da nesmetano teče dok se krećete kroz prostor. Zapamtite, sve je u stvaranju pozitivne povezanosti sa svakom sobom.

Prema svakoj sobi u kući se postupa drugačije, ali postoji nekoliko opštih pravila koja možete slediti:

• Veličina nameštaja treba da bude pogodna za prostor koji zauzimaju kako bi se izbegla gužva;

• Područja sa velikim prometom treba ostaviti otvorenima radi lakšeg kretanja;

• Glavni komad nameštaja u sobi treba da bude u „komandnom položaju“, prostoru koji deluje centralno u sobi.

Feng Shui dnevne sobe vrte se oko ravnoteže i topline za grupu ljudi, odnosno za porodice. Sledeći elementi promovišu ovaj osećaj:

• Centralni element za okupljanje, poput stolića za kafu, otomana ili kamina mora biti uredan i čist;

• Prazni kamini treba da budu ispunjeni atraktivnim biljkama ako nema vatre u njima;

• Televizori bi trebali biti sakriveni, jer nisu estetski ugodni i mogu isisati energiju iz sobe;

• Sveže zelene biljke stvaraju osećaj, posebno u kombinaciji sa prirodnim svetlom.

Feng Shui metoda je uvek zanimljiv izbor pravila za uređenje doma.