Efekti ogledala u enterijeru 1920x400.jpgEfekti ogledala u enterijeru 1920x400.jpg

Efekti ogledala u enterijeru

Uprkos činjenici da ogledala imaju sasvim određenu funkciju, nije ih neophodno koristiti u unutrašnjosti samo u skladu sa njihovom korisnošću. Ogledala mogu biti odličan ukras, a posebno ako želite stvoriti iluziju velike površine sobe.

Dekoracija ogledalima je jednostavna i ne previše skupa varijanta uređenja enterijera. Naravno, antikvitetno ogledalo može biti veoma skupo, jer je, u stvari, umetničko delo, ali izrada ogledala koja oponašaju staro može biti prilično pristupačna. Ogledala u ukrašenim okvirima biće dobra opcija za uređenje enterijera u klasičnom stilu, vintage enterijera, rokokoa i art nouveau-a.

Ogledala u prostoru su sjajna iz toliko razloga - odražavaju svetlost, otvaraju prostore i prosto čine da sobe uopšteno izgledaju bolje. Ali pre nego što počnete da ih postavljate levo, desno i u sredinu, imajte na umu nekoliko stvari. Evo nekoliko saveta kako da vaš enterijer ukrasite ogledalima.

Kako povećati mali prostor - razmotrite odraz

Pre nego što okačite ogledalo, uzmite u obzir i šta se preko puta njega nalazi. Iako često kačimo ogledala na osnovu raspoloživog prostora zida, važno je razmisliti o tome šta će se odraziti na njemu. Ako je postavljeno nasuprot važnom arhitektonskom elementu, slici ili komadu nameštaja, njemu će dati još veći značaj - kao što će biti i ako bude preko puta nečeg neprivlačnog. Takođe, kad god je to moguće, okačite ogledalo preko puta prozora. To će značajno povećati količinu svetlosti u sobi kao i to je najlakši način kako vizuelno povećati prostor.


Odraz u ogledalu

Vodite računa o visini

Pored postavljanja ogledala preko puta nečeg vizuelno privlačnog, ogledalo uvek treba da visi na odgovarajućoj visini. Za razliku od umetničkih dela koja uvek treba da vise u nivou očiju, postavljanje ogledala će zavisiti od toga šta želite da bude odraženo. Nivo pogleda je dobro rešenje u mnogim slučajevima, ali više ili niže postavljanje mogu imati efekta u zavisnosti od situacije.


Visina ogledala kao važna stavka

Gledaj širu sliku

Ne bojte se upotrebiti veliko ogledalo na malom prostoru. Ogledala stvaraju iluziju dubine i prostora tako da zaista mogu pomoći da se mala soba učini većom. Veliko ogledalo naslonjeno na zid odličan je dekorativni element koji se koristi u malom prostoru. Ogledala su takođe odlična za uske prostore kao što su hodnici.


Veliko ogledalo

Ne zaboravite na stil

Ogledala mogu biti moderna, tradicionalna, klasična - gotovo sve. Sve zavisi od rama. Razmislite koji efekat želite da stvorite odabirom ogledala. Prelepo ogledalo sa bogatim okvirom imaće daleko drugačiji efekat na prostoriju od jednostavnog rama od drveta. Tu su i okrugla ogledala, zatamljena stakla i starinska ogledala sa nesavršenostima koja mogu uveliko doprineti izgledu prostora.

Koristite nekoliko ogledala odjednom

Ne bojte se da napravite zid sa ogledalima. Kao i sa bilo kojim foto zidom, prilikom odlučivanja o postavljanju tretirajte ih kao jednu jedinicu. Uz to, zid sa ogledalima najbolje će izgledati u sobi sa malo nameštaja. Ako zid sa ogledalima bude deo male, pretrpane sobu moglo bi biti previse i na granici dobrog ukusa.


Plakar sa ogledalima

Nameštaj sa ogledalima

Nameštaj sa ogledalom, poput plakara koji na svojim spoljnim stranicama ima ogledalo,je prošao kroz nekoliko perioda popularnosti. Iako može biti odličan dodatak za odraz svetlosti i izdužavanje zidova, nemojte ga koristiti u sobi koja već ima puno detalja.


Ogledalo u kupatilu

Ogledala u kupatilu

Ako imate kupatilo bez prozora, veliko ogledalo iznad lavaboa može biti dovoljno. Međutim, ako imate prostora na vašem zidu, razmislite o dodavanju još ogledala. Ona će vam pomoći da proširite prostor.