Ekspertski saveti za odabir boje za fasadu 1920x400.jpgEkspertski saveti za odabir boje za fasadu 1920x400.jpg

Ekspertski saveti za odabir boje za fasadu

Odabir fasadne boje može da zvuči zastrašujuće ako ne znate odakle da počnete. Bojenje sobe može biti stresno, ali odabir boja za spoljašnju fasadu zna da bude vrlo izazovan projekat. U svim aspektima - vremenu, novcu i ograničenju - to je veliki zadatak. Na svu sreću, neki pažljivo razmotreni koraci mogu vam pomoći da se uspešno snađete u svetu boja.

Prepoznajte stil i susedstvo svog doma

Iako vas tradicija ne mora ograničavati, stil kuće daje neke smernice pri odabiru boja za fasadu. Raskošna kolekcija pastela možda nije baš najbolja za kuću u stilu ranča, dok u viktorijanskoj kući smele nijanse ne mogu doći do izražaja.

Koliko god da vaš dom pruža inspiraciju, vaš kvart takođe može ponuditi ideje o mogućim bojama. Da li živite u području istorijskih domova ili novijem predgrađu sa nekim dominantnim temama? Upotrebite ih kao početnu tačku za svoju odluku.


Raznobojne fasade

Kopirajte ideje, ali sa stilom

Dok pokušavate da suzite izbor boje za fasadu, vozite se po kvartu i snimajte fotografije spoljnih paleta boja koje volite ili kuće koje liče na vaše. Pored toga, ako nešto izgleda izvan mesta, postoji razlog za to. Standardne boje su obično svetla bela i bež. Bela spada u jasnije, čistije šeme boja, na primer tirkizne ili slamnato žute boje, ili u sivim i crnim bojama.

Ne obazirite se na trendove

Odeća, cipele, sofe, kućne boje: sve su podložne istim trendovima koji su trenutni, a možda ne budu popularni sutra. Baš kao što većina ljudi trenutno nije zainteresovana da svoju kuću oboje u boje od prošle sezone jer se taj trend završava, nemojte raditi istu stvar sa ovogodišnjim trendovima. Možda će vam se svideti sada, ali čim se završi sivi trend, poželećete da je sledeći trendi neutralni.


Fasada u pastelnim tonovima

Koristite svoj dom za smernice

Vaš dom verovatno već ima nijanse koje biste trebali uključiti kao deo svoje šeme boja: ciglu ili kamen na temelju, obloge prozora, čak i krov. Oni bi trebali služiti kao baza za izgradnju.

Pored toga, veličina kuće utiče na to kako boje izgledaju. Rezidencije koje su veoma velike i obojene tamnom bojom mogu izgledati zloslutno, dok previše svetla šema na maloj kući može rezultirati domom koji deluje kao da lebdi u prostoru.

Pejzaž takođe igra ulogu. Prirodniji pejzaž može da inspiriše boje kuće koje su recesivne - morska plava, pasteli, mekani neutralni slojevi. Formalno uređenje pejzaža - može diktirati jače boje i akcente sa definitivnom dizajnerskom strogošću.

Oslonite se na isprobana pravila

Mnoge uspešne kombinacije boja za fasadu koriste tri nijanse - dominantnu nijansu i dva akcenta, jedan koji je ponekad bogatiji ili svetliji od ostalih. Nijanse u istoj porodici - na primer, različite nijanse sive - deluju dobro i nazivaju ih jednobojne. Te nijanse jedna pored druge (analogno) dobro funkcionišu zajedno, kao i one suprotne jedna drugoj, koje se takođe nazivaju komplementarnim bojama. Trudite se da se boje nadopunjuju i da krajnji rezultat odiše skladom.


Fasada intenzivne boje

Šta god izaberete: Testirajte, testirajte, testirajte!

Nakon što suzite izbor za svoju fasadu na nekoliko boja, nabavite uzorke u boji i obojite ih u velikim slojevima. Pogledajte ih u različito doba dana, na suncu i senci. Ako se još uvek ne možete odlučiti, zaposlite dizajnera u koga imate poverenja ili nazovite prijatelja da pregleda vašu kuću. Obično vlasnici naviknu na način na koji kuća izgleda i ne primećuj stvari koje bi spoljni posmatrač odmah primetio. Znamo da bojenje fasade vašeg doma je veliki projekat, zato mu morate pristupiti temeljno kako biste bili sigurni u svoju odluku.