Hromoterapija Lečenje bojama 1920x400.jpgHromoterapija Lečenje bojama 1920x400.jpg

Hromoterapija - lečenje bojama

Da bismo bolje razumeli ovu metodu lečenja koja se zove hromoterapija, započnimo s objašnjenjem same reči: hromo - dolazi od grčke 'chroma' i znači boja, terapija - dolazi od grčke terapia i znači lečenje.

Prema tome, lako je zaključiti da je to tretman zasnovan na boji, ali kako to zaista deluje? Oduvek je bilo poznato da boje imaju veliki uticaj na raspoloženje, toliko da, na primer lekari, odeću menjaju iz bele u plavu ili zelenu. To je zato što je bela boja izazvala nervozu kod pacijenata, dok druge boje daju tišinu. Ali one ne utiču samo na raspoloženje, već i na osećanja. Boje imaju sposobnost da smiruju, inspirišu, uzbuđuju, uravnotežuju ili menjaju našu percepciju, što je dovelo do toga da ih smatramo terapijskim alatima za sebe.


Boje u prirodi

Hromoterapija, poznata i kao terapija bojama, kolorologija je alternativna metoda lečenja, koja koristi efekte koje boje imaju na nas da bi ublažila određena stanja. Iz tog razloga se takođe naziva i terapijama bojama ili terapijom svetlosnim bojama. U tretmanu se koriste metode koje postoje u različitim bojama i imaju pozitivan uticaj na pojedinca. Vibracije svake boje utiču na raspoloženje, emocije, pa čak i na fizičko zdravlje pojedinca koji je uživalac tretmana.

Boja utiče na sve - psihologija boja

Svaka boja koja se koristi u hromoterapiji ima jedinstvena lekovita svojstva, tako da je tretman svake osobe različit. Upotrebljene boje će zavisiti od stanja koje se želi ublažiti.

Ako sumnjate da ova vrsta terapije bojama deluje, samo pogledajte efekat koji sunce ima na sve nas. Posebno, nedostatak sunčeve svetlosti može izazvati loše raspoloženje, što ostavlja da se pojedinac oseća letargičnim, depresivnim ili anksioznim. Kada se u ovim slučajevima koristi terapija u boji, ti se depresivni simptomi često potpuno smanjuju ili ublažavaju.


Šareno polje

Kao i bilo koja vrsta lečenja, hromoterapiju mora sprovesti obučeni terapeut. Terapeuti mogu koristiti razne metode koje mogu da sadrže alate, verbalne sugestije ili vođene tehnike vizuelizacije za lečenje pacijenta. Namena terapije je da uravnoteži energije u telu kako bi se poboljšale mentalne, emocionalne ili fizičke neprilike. Terapeut koristi razne alate, koji mogu obuhvatati sveće, veštačka svetla ili obojene tkanine.

Ovi alati se koriste u terapiji kako bi se pomoglo pacijentu da prebrodi sve tegobe koje mogu predstavljati problem, mada taj proces uključuje više nego jednostavno izlaganje pojedinca boji. Zajedno s tim alatima koriste se različite vrste terapije i savetovanja kako bi se promovisale očekivane promene.

Upotreba različitih boja u hromoterapiji

Kao što je prethodno pomenuto, svaka boja može prouzrokovati drugačiji set promena na telu. Kako će se takav tretman razlikovati, u zavisnosti od pacijentovog posebnog problema. Gledajući koja svojstva svaka boja sadrži, lakše je steći dublje razumevanje kako hromoterapija može da pomogne u rešavanju određenih problema.Kolorit

Crvena - Koristi se za podsticanje boljeg protoka krvi kroz arterije, crvena je često boja lekova koji imaju za cilj da povećaju snabdevanje kiseonikom u krvi. Crvene sobe i naočare obojene u crveno takođe mogu imati nadražajni efekat na pacijente. Ono što može biti još iznenađujuće je to da su kupke koje se sastoje od vode crvene boje i upotreba crvenih lampica bile efikasne metode pomaganja pacijentima koji boluju od paralize.

Žuta - Ako vam treba detox organizma, vaš lekar može da vam propiše lek žute boje. Bilo je slučajeva da su respiratorne infekcije i prehlade ublažene izlaganjem pojedinca sunčevoj svetlosti filtriranoj kroz žuto staklo.

Plava/Ljubičasta - Ove boje pomažu u hlađenju tela, što može ublažiti uslove izazvane upalom. Zeleni čaj, koji blagotvorno deluje na jačanje imunološkog sistema, zapravo je mešavina plavih i žutih tonova. U hromoterapiji, plava svetla se koriste za lečenje problema sa kičmom. U kombinaciji sa redovnom belom svetlošću, plava svetlost pomogla je pacijentima da se oporave od reume, čak i ako tradicionalni medicinski tretmani nisu dali rezultate.

Korišćenje hromoterapije u svakodnevnom životu

Ne morate posetiti terapeuta da biste koristili efekte koje boje imaju. Postoji mnogo načina na koje možete uključiti više pozitivnih boja u svoju svakodnevnu rutinu, što vam može pomoći da ostanete zdravi i osećate se srećnije. Od promene načina odevanja do obraćanja veće pažnje na boje hrane koju jedete, možete koristiti terapiju bojama da promenite svoj život.


Psihologija boja

 Praksa za unošenje više boje u vašu svakodnevnu rutinu:

• Zidove u vašem domu ponovo obojite živopisnijom bojom;

• Jedite šarenije voće i povrće;

• Dodajte šarene predmete u svoj dekor kuće;

• Koristite obojene sijalice u svojim lampama;

• Obucite se u boje koje odgovaraju tom danu u nedelji;

• Budite pažljiviji sa bojama u vašem okruženju.

Uključivanjem pozitivnijih i živopisnijih boja u svoj dan, možete se osećati bolje u sebi i bićete produktivniji i aktivniji. Rotiranje boja kojima ste svakodnevno izloženi može vam pomoći da maksimizirate sve prednosti u kojima ćete i vi uživati. Uz to, upotreba terapije bojama u svakodnevnom životu može dodati malo zabave u vašu rutinu i sprečiti vas da se ne osećate kao da ste zaglavili.