Idealne boje za mali stan 1920x400.jpgIdealne boje za mali stan 1920x400.jpg

Idealne boje za mali stan

Odabir pravih boja najvažnija je dizajnerska odluka koju možete koristiti u malom stanu ili kući. Mnogi misle da male sobe ograničavaju ideje što se tiče dizajna, ali dizajn se više odnosi na stvaranje optičke iluzije kako bi prostori delovali lakše, veće, sjajnije nego što stvarno jesu.

Boje koje odaberete će dodati ili oduzeti svetlost, tako da je važno da razmislite o prirodnoj svetlosti prostorije i prilagodite izvore osvetljenja u sobi kako biste u potpunosti iskoristili potencijale odabrane boje.

Veštim odabirom boja, stilom vašeg nameštaja, možete učiniti da sobe izgledaju prostranije i osećate se ugodnije u njima.

Ista boja u više sličnih nijansi

Korišćenje teme u jednoj boji je pogodno za male prostorije. Zamućivanje linije između nijansi, doprinosi da sobe izgledaju veće. Bez jasnih granica boje, vašem oku je teško da utvrdi gde počinju i završavaju se rubovi i uglovi zidova. Ovo je jednostavan način za stvaranje izgleda većih soba na elegantan način.

Različite nijanse bele boje radi vizuelno veće sobe

Neki ljudi brinu da jednobojne sobe izgledaju dosadno. Pažljivim stvaranjem žarišta fokusa i zona unutar prostorija, vaše sobe će se osećati većim i više nego adekvatnim.

Ako vam i je i dalje ovo dosadno, uparite svoje sobe; na primer, kuhinja i trpezarija, dnevna soba i hodnik i bojite svaki par različitim bojama. Znaćete koje dve sobe da spajate zajedno iz prirodnog toka i izgleda vašeg doma.

Birajte intenzivne boje

Bojenje zidova smelim bojama čini da se sobe osećaju prozračnijim i živopisnije. Stvaranje fokusnih tačaka ili funkcija odvlači vam pažnju od veličine prostorije, umesto toga poenta je da se usredsredite na zanimljivije smele karakteristike određene jarke boje.

Ako su vaše sobe vrlo male, tada postoji važno pravilo kojeg treba da se pridržavate pri izboru svetlih boja - odaberite jednu boju i držite je! Previše boja, čak i primetnih razlika nijansi, mogu učiniti da se vaš dom deluje premaleno.

Odabirom dodatnih efektnih detalja koje ćete smestiti kao središte prostorije, dok ostatak dizajna sobe ostaje tradicionalan, čak i skroman, povećava razlike za potpuni uticaj.

Rešite problem niskih plafona i kosih zidova

Niski plafoni mogu učiniti da vaš dom ili stan budu skučeni čak i ako su sobe dovoljno široke. Sakrivanje ove dizajnerske karakteristike zahteva potpuno drugačiju strategiju.

Kose zidove uvek bojite svetlim bojama

Obojite plafon ili kose zidove svetlijim i sjajnijim bojama u belu, bež, svetlo plavu ili žutu boju. Obavezno instalirajte šine za zavese blizu plafona.

Dodavanje vertikalnih pruga i dezena na zidove i nameštaj odvlači pogled na sredinu sobe, a ne na plafon.

Koristite element iznenađenja

Uvođenjem elementa iznenađenja, soba uvek deluju mnogo zanimljivije. Ključ je u pronalaženju načina za korišćenje tih akcenata; a zavisi od odabira boje, nameštaja, rasporeda prostora i arhitektonskih karakteristika.

Jedna od dobrih ideja su tačke ili zvezdice, kao i tehnika polka dots na zidu.

Zvezde na zidu kao element iznenađenja

Ovo može doći i iz isticanja funkcija u sobi, kao što je radijator, pretvaranjem u umetničke ukrase. Možete obojiti svoj radijator jarko narandžastom, metalik sivom bojom ili flourescentno žuti radijator upariti sa belim zidovima.

Element iznenađenja može proizaći iz sitnica, poput slike i da biste stvorili interesovanje tamo gde to najmanje očekujete. Imati mali stan ili kuću ima svoje prednosti, a ako su pažljivo ukrašeni, problemi sa veličinom postaju praktično neprimetni. Takođe, male prostorije vam omogućavaju da eksperimentišete sa mikro promenama u dizajnu enterijera a da njihov efekat bude primetan i uočljiv.