Igrajte se bojama po sistemu 60-30-10%

Mnogo puta do sada pitali su vas koja je Vaša omiljena boja. Svi je imamo, čak i više njih. A sada zamislite prostor u kome boravite, radite, odmarate obojen u tu boju. Jedini efekat koji biste dobili je monotonija i čista dosada. 

Dakle, potrebno je upotrebiti više boja.

Ali kako uklopiti sve te boje da dobijemo ambijent koji želimo i u kome ćemo se osećati prijatno?
Slaganje boja je jedan od najvažnijih elemenata teorije boja i dekorisanja enterijera bojom. To je i jedno od prvih pitanja koje se nameće kada počinjemo sa adaptacijom prostora. Osnovno uklapanje boja počinje od kruga boja, tj spektra boja poređanih u krug. Najčešće se sreće verzija kruga od 12 boja. U okviru spektra razlikujemo primarne, sekundarne i tercijarne boje. Kada to znamo, možemo ih kombinovati po nekim utvrđenim i proverenim sistemima i u odnosu na efekat koji želimo da postignemo.

Pravilo uklapanja boja 60 - 30 - 10%

Osnovno dizajnersko pravilo za odnos boja u prostoru jeste 60 - 30 - 10%. Ukoliko ga se pridražavate sigurno je da nećete pogrešiti i dobićete izbalansiran izgled Vašeg enterijera.

Prevedeno na uređenje prostora to znači da 60% čini boja zidova, 30% boja nameštaja, polica, zavesa, tepih i sl., a 10% boja detalja kao što su slike, jastuci, lampe i drugi dekorativni aksesoar. 
Boje možete birati vodeći se načelom kontrasta ili sklada. Najbitnije je da se boje slažu. Pre toga, trebalo bi upoznati glavne karakteristike boja i njihov uticaj i efekat koji se može proizvesti njihovim kombinovanjem. Osnovne podele su na tople i hladne, tamne i svetle nijanse. 
Za sve tri boje mogu se upotrebiti i nijanse jedne iste boje, a mogu biti i sasvim različite.
Na konkretnom primeru to izgleda ovako: dominantna boja u dnevnoj sobi najčešće je neka od braon, bež, sivih ili belih nijansi. To svakako može biti i bilo koja boja koju volite toliko da joj prepustite najveći deo prostora.  
Sekundarna takođe može biti bilo koja od Vaših omiljenih boja komplementarna dominantnoj boji. Ako je dominantna bela, idealna sekundarna mogla bi biti siva ili crna.  
Akcentna boja služi da istakne i da autentični pečat prostoru. Uglavnom se koriste jarke intenzivne boje, mada u zavisnosti od ostale dve može biti i neutralna, pastelna nijansa. Uz osnovnu belu, sekundarnu sivu ili crnu, efektna akcentna može biti intenzivno crvena. 

A evo i kako da ga prekršite

Pravila su tu i da se krše. U životu, pa i uređenju prostora. Ali, da biste neko pravilo zaobišli morate ga najpre odlično poznavati. 
Ukoliko ste pobunjenik po prirodi ili balans vidite malo drugačije, uvek možete napisati svoja pravila. Na primer možete eksperimentisati sa proporcijom 30-30-20-20% sve dok ona daje rezultate i potrebnu ravnotežu u vašem prostoru.
Ili probajte formulu 110%. Jednostavno, umesto jedne izaberite dve jarke akcentne boje. Sasvim dovoljno da postignete efekat i budete dovoljno autentični.

Ako vam sve ovo i dalje zvuči previše komplikovano ili i nije baš oblast koja vas zanima, a želite kvalitetno i ukusno dekorisan prostor, uvek se možete obratiti profesionalnom timu.
Vaše želje i mogućnosti uz materijale dokazanog kvaliteta i stručnjake koji će sve osmisliti i izvesti, sigurna je formula.