Ispunite enterijer vedrinom i energijom uz pomoć narandžaste boje

Narandžasta je najtoplija od svih boja u spektru. Nastaje mešanjem crvene i žute i nosi pozitivne karakteristike obe boje. Intenzivnost i agresiju crvene boje uspešno balansira vedrina žute. Narandžasta boja je stimulativna i veoma emocionalna, živahna, energična i zabavna. To je boja vitalnosti, optimizma, prosperiteta, entuzijazma i avanture. Narandžasta je i boja jeseni i žetve, podstiče želju za hranom. U prirodi simbolizuje vatru, zalazak sunca, cveće, povrće... Vrlo je izražajna pa se koristi i za isticanje i privlačenje pažnje.

Ona ubrzava protok kiseonika kroz mozak, podstiče koncentraciju i učenje. Narandžasta je jedina boja koja je dobila ime po voću, pomorandži. Uvek je trendi i aktuelna, naročito od kada ju je „Forbes magazine“ proglasio veoma uticajnom u marketingu. Postoje svetlije i tamnije nijanse narandžaste u zavisnosti od prisustva žute ili crvene: terakota, šafran, boja bundeve, boja dinje, kajsije, breskve, pudera...

U dekorisanju enterijera, narandžasta boja je pogodna za prostorije svih namena, samo ako se upotrebi odgovarajuća nijansa.
Kako je intenzivna i veoma topla, narandžasta se ne preporučuje kao dominantna boja, već uvek u adekvatnoj kombinaciji sa ostalim bojama.

Narandžasta je pravi primer osnovnog dizajnerskog pravila: ne postoji loša boja, postoji samo njihova loša (nestručna) kombinacija.

Kako da narandžasta na Vašem zidu zablista punim sjajem

Narandžasta boja ostavlja dosta prostora za kreativno igranje njenim nijansama u enterijeru i postizanje različitih efekata. Ukoliko se profesionalno odabere nijansa, ova boja se može upotrebiti u svakoj prostoriji, bez obzira na njenu funkciju. Ipak, trebalo bi imati u vidu da je narandžasta ekstremno topla i da vizuelno smanjuje prostor. Zbog toga bi je trebalo kombinovati sa hladnijim tonovima i upotrebljavati u dobro osvetljenim prostorijama.

Psiholozi ističu izuzetno pozitivan uticaj narandžaste boje na koncentraciju, učenje i formiranje ličnosti. Stoga, idealna je za dekorisanje dečije sobe i kancelarijskog prostora. Posebno aktuelan jeste spoj plave i narandžaste, koji daje skladan ali autentičan izgled sobi za mališane.
Narandžasta podstiče komunikaciju, ublažava nervozu, što je čini savršenim izborom za prostorije u kojima boravi više ljudi, koje služe za druženje i proslave, poput dnevne sobe. Ova razigrana i energična boja stimuliše aktivnost, pa je dizajneri preporučuju za teretane i prostore u kojima se vežba.

Trebalo bi izbegavati jaču nijansu narandžaste u spavaćim sobama, jer iako nije tako strastvena i agresivna kao crvena, može poremetiti san i izazvati uznemirenost. Sa druge strane, u kuhinji, narandžasta je i više nego dobro došla, ali samo ukoliko niste na posebnom režimu ishrane ili dijeti. Narandžasta izaziva jaku želju za hranom i poboljšava apetit, što često koriste vlasnici restorana i barova. Potpuni hit u poslednje vreme su detalji, kuhinjski elementi ili pultovi u vibrirajućoj boji pomorandže.

Toplu i prijatnu dobrodošlicu možete stvoriti bojeći zidne površine hodnika u meke nijanse narandžaste, kao što su boje breskve, kajsije, kože i lososa. Intenzivni živahni citrusni tonovi narandžaste u detaljima ili nekim delovima prostora oživeće ambijent i dati mu mladalačku energiju. Tamniji tonovi bundeve ili ćilibara unose dodatnu toplinu i komfor.
Sigurno nećete pogrešiti ako uz narandžastu upotrebite belu boju koja će prostoru dati potrebnu svetlost. Atraktivnost, sofisticiran i elegantan izgled prostora daje pomalo neobična kombinacija sa ljubičastom bojom, koja se takođe može dopuniti belim detaljima.
Braon tonovi uz narandžaste osiguraće toplu i prijatnu atmosferu idealnu za dnevnu i spavaću sobu, ali i trpezariju. Narandžasta je i odličan način da „razbijete“ monotoniju sive, a uz zelenu dobićete krajnje svež i moderan izgled kupatilskog prostora. I na kraju, za magičan i egzotičan, mističan i topao ambijent hrabro je ukombinujte sa crnom, i svakako ćete imati „in“ enterijer po poslednjem trendu.

Kako bi sve ovo izgledalo sa Maxima nijansama narandžaste, u određenim prostorijama, pa čak i na Vašim zidovima koje želite da stilizujete, pogledajte pomoću naše aplikacije. A da biste i dobili efekat koji ste izabrali, najbolje je da se obratite proverenom timu naših stručnjaka.