Maxima default altMaxima default alt

Kako da dekorišete stan jesenjim bojama

Promena godišnjeg doba, obično i nas same inspiriše na transformaciju doma i okruženja. Najčešće se kreće sa sezonskim raščišćavanjem nereda u ormaru koji ne spada u omiljene poslove. Međutim, kada dođemo do uređivanja doma, to je estetski mnogo ugodniji posao i u tome uživamo. Jesen nam svakako donosi hladnije vremenske prilike i tada više vremena provodimo kod kuće, pa je to ujedno idealni momenat da napravimo neke izmene.

U nastavku ćemo dati neke od predloga kako možete uskladiti okruženje i atmosferu u vašem domu.

Boja patlidžana - u kuhinji

Neočekivani dekor u ljubičasto plavoj boji povrća će osvežiti vašu kuhinju.

Boja patlidžana je elegantna i topla. Inspirisani bojom čuvenog povrća grčkog porekla, često nalazimo boju patlidžana u egzotičnim i orijentalnim enterijerima. Lepo se slaže sa neutralnim bojama, kao i tamnim nijansama u enterijeru. Neki ovu boju povezuju sa crvenom i narandžastom radi toplije atmosfere.

Drugi smatraju da nijanse sive i crne pojačavaju njen kraljevski efekat. U kombinaciji sa bež bojom, ova nijansa izgleda više ljubičasto nego što zaista jeste. Za ženstveniji kuhinjski enterijer i mekši utisak, često se povezuje sa ružičastim detaljima. Boja patlidžana važi za kameleon boju, koja može da se uklopi uz različite stilove i dizajn.

Senf žuta - u spavaćoj sobi

Boja jesenjeg lišća i prirode, ili boja senfa kako je neki nazivaju je idealna za prostore koji su romantični i intimni poput spavaće sobe.

Iako nije neutralna u istom smislu kao smeđa, crna, siva, ili bela, senf žuta dobija osećaj neutralne kada je prigušena nijansa ove boje u pitanju. Tradicionalna spavaća soba koristi paletu kremasto bele, sive i prigušene zlatnožute boje kako bi stvorila elegantnu, ali opuštenu atmosferu, a senf žuta je tu da začini stvari - baš kao senf u kuhinjskim čarolijama.

Uz senf žutu se idealno uklapa smaragd zelena kreirajući intrigantan efekat u prostoru.

U dizajnu su jesenje boje vrlo cenjene.

Zlatna u detaljima u svim prostorijama

Ako svoj prostor želite da oplemenite daškom jeseni, ali ne i da jesen zavlada u vašem okruženju, zlatna je pravi izbor. Možete se odlučiti za jastuke, ramove za ogledalo ili fotografije, dekorativne tkanine ili nove šolje u ovoj boji. Pazite samo da ne preterate, jer sa previše zlatne možete otići u drugu krajnost, što verujemo da ne želite.

Dominantni ton zlatne može biti i crvenkast i onda sa bojom koja asocira na bronzanu kreirate pravu jesenju rapsodiju u svom domu.

Zašto nas ove jesenje boje toliko raduju?

Postoji naučno objašnjenje zasnovano na ideji da ljude neprestano privlače intenzivne boje kao što su tople nijanse zlatne, boja bundeve ili kraljevska boja patlidžana.

Jesen je potpuni kontrast od vedrih, sunčanih boja povezanih sa toplim letnjim mesecima. Ovo godišnje doba ujedno označava prelazak na suptilne zemljane tonove i ćudljive boje koje donose ugodan, udoban izgled i osećaj u dom. Neutralne boje, poput smeđe, bež i sive, dobar su izbor za zidove, mada nijanse bele boje takođe mogu stvoriti upečatljivu pozadinu za bogate, zemljane boje.