Kako da plafon postane ukras sobe 1920x400.jpgKako da plafon postane ukras sobe 1920x400.jpg

Kako da plafon postane ukras sobe

Svesni smo da kada se govori o uređenju doma niko ne potencira plafone. Plafon - „peti zid“ - može dodati dimenziju i karakter praktično bilo kojoj sobi. Iako su se mnogi od nas sami uhvatili u koštac sa naglašenim zidom, pristup „uradi sam“ za obojeni plafon je malo veći izazov. S tim u vezi, nastali prostor je definitivno vredan uloženog truda. Obojeni plafon je neočekivan i automatski stvara veliki uticaj.

Opšte mere

Bojenje plafona nije nešto što ćete želeti da radite vrlo često. Dakle, trebali biste biti posebno pažljivi pri odabiru boje i završne obrade. Iako odabir hrabre boje može biti deo zabave u bojenju vašeg plafona, ne dozvolite da to diktira koju ćete nijansu odabrati. Nešto tako jednostavno kao što je odabir nijanse tamnije ili svetlije od vaših zidova može biti sve što vam treba za dobar efekat.

Pripremite svoj prostor

Ako ne smislite način da prkosite gravitaciji, malo boje će kapnuti. To stvarno nije velika stvar; samo se pripremite tako što ćete položiti zaštitu na svoj pod. Takođe, morate voditi računa da sklonite sav nameštaj ili ga pokrijete.


Bojenje plafona

Mudro birajte boje

Na isti način će beli plafon otvoriti i osvetliti sobu, tamniji plafon će doneti definiciju i prijatne vibracije u veliki prostor. Na toj istoj noti, vaša majušna spavaća soba mogla bi se pretvoriti u ormar ako je obojite u crno; držite se svetlijih nijansi ako ste zabrinuti da će soba postati klaustrofobična.

Ton koji odaberete za plafon će u mnogome dati definiciju samoj sobi i postati pravi preokret.

Razmotrite svoje osvetljenje

Izvor svetlosti i temperatura će imati ogroman uticaj na to kako će se čitati boje i završna obrada. Lusteri će generalno bacati toplo svetlo poput sveća. Svaka prostorija sa skulpturalnim centralnim lusterom odlična je opcija za obojeni plafon jer će boja privlačiti pogled prema gore.

Ako pokušavate da napravite privlačnu strategiju sa obojenim plafonom, stavite mu reflektor! Takođe preporučujemo testiranje različitih sijalica kako biste videli koja vrsta osvetljenja najbolje odražava plafon i njegovu senku/završnu obradu.


Naglašeni plafon za dramatičan izgled sobe

I vaš stil dizajna

Iako obojeni plafon može da funkcioniše sa praktično bilo kojim dizajnerskim stilom, neke nijanse i završni elementi poboljšaće ili poremetiće vaše estetske ciljeve. Ako želite snažne udare, privucite pažnju kompletno obojenim plafonom. Za moderan izgled, gotovo bilo koja boja izvučena iz akcentnog dela u sobi lepo će se upariti sa belim zidovima.

Razmislite o sjaju

Iako sjajni pafoni deluju privlačno na fotografijama u časopisima, imajte na umu da nije isto akcentovati peti zid u ogromnom dvorcu ili u stanu od 50 kvm. Pažljivo sa prenaglašenim odlukama. Mat plafon u dobro izabranoj boji je za većinu domova dovoljno dramatičan, a ipak elegantan i suptilan. Naša preporuka je zlatna sredina.

Koliko god se plašili eksperimanata u enterijeru, važno je znati da sreća prati hrabre. Naglašeni peti zid odudara od standardnih rešenja za domove, ali unosi veliku promenu u svaki dom.