Kako da pravilno rasporedite nameštaj u enterijeru 1920x400.jpgKako da pravilno rasporedite nameštaj u enterijeru 1920x400.jpg

Kako da pravilno rasporedite nameštaj u enterijeru

Arhitektura kao nauka i dizajn u enterijeru su nam dali i pružili toliko pravila koja služe da nam olakšaju uređenje doma. Sa jedne strane sada možemo na klik poručiti nameštaj, i sve nam je dostupnije nego ikada pre. Sa druge strane, što više opcija imamo, postajemo sve zbunjeniji - koji je pravi izbor za nas.

Ako želite da osvežite izgled stana ili se selite, neretka je sledeća scena: stojite na sred sobe i peti put pomerate komade nameštaja u levu ili desnu stranu. Na prvi mah mislite da ste pronašli pravi raspored. U sledećoj sekundi ste se predomislili jer ipak - nije to baš ono što ste želeli. I tako u nedogled.

Ideje koje delimo sa vama u ostatku teksta će vam pomoći da rasporedite nameštaj na način da zadovoljava estetiku prostora ali i namenu sobe.

Vodite računa o dimenzijama sobe

Kada organizujete nameštaj koji imate na raspolaganju, ili planirate kupovinu, posebno kada se uklapa veći broj komada, obavezno premerite svaki ćošak sobe više puta. Posebno se često greške dešavaju kada biramo krucijalne komade kao što su trpezarijski sto ili krevet za spavaću sobu. Svesni smo da veliki kreveti izgledaju impresivno i krajnje dopadljivo, ali ako se ne uklapaju u dimenzije vaše spavaće sobe, samo ćete napraviti gužvu u ovoj prostoriji.

Greške u proceni dimenzija prostora

Mislite o prostoru za prolaz

Ovo pravilo je posebno važno ispoštovati u dnevnoj sobi, ali i dečijoj. Ne želite da se vaši mališani sudaraju sa nameštajem, ili da nemaju određeni deo slobodnog prostora za igru. Kako je i dnevna soba, obično i najčešće soba u kojoj nam sede gosti, može se vrlo lako izgubiti njena osnovna namena kada se stvori gužva sa nameštajem.

Savet je da odredite nekoliko osnovnih komada nameštaja a da svoju strast za uređivanjem iskažete kroz detalje u dnevnoj sobi. Na taj način ćete biti u prilici da se kreativno izrazite ali da vaš dnevni boravak sačuvate od prenatrpanosti.

Eksperimentišite sa tepihom

Odličan način za odvajanje zona u vašem životnom prostoru je korišćenje tepiha. Odabirom različitih boja, oblika i tekstura, možete da odvojite prostor za gledanje tv-a i druženje i trpezariju bez fizičkog stavljanja nečega između njih, što u ovom slučaju znači - odličnu efektnost postojećih komada nameštaja i maksimiziranje potencijala prostora. U skladu sa time, sledeći put kada posegnete za promenom, neka to budu tepisi, jer je to lakša opcija od pomeranja nameštaja.

Detalji u prostoru

Odredite zvezdu sobe

Kako bi se stvorio osećaj homogenosti u sobi, važno je da znamo koji komad nameštaja je fokusna tačka u toj prostoriji. Fokusna tačka je onaj jedan krevet, garnitura ili trpezarijski sto, koji je glavni i noseći komad, kada je dizajn u pitanju. Taj komad istovremeno privlači pažnju i svi ostali komadi nameštaja se uklapaju sa ovim. Ako volite ankvitete, odvažne boje ili nameštaj neobičnog dizajna, ovakve dizajnerske poslastice su idealne da postanu centralna tačka u enterijeru. Budite hrabri i maštoviti i možda se iznenadite kakve efekte u prostoru možete da kreirate.

Avantura uređenja stana i uklapanja detalja i nameštaja zahteva puno pažnje, posvećenosti i energije. Najmanje što želite je da stvorite prostor koji nije u skladu sa vašim očekivanjima ili sa vašim željama. Posebno vodite računa o sitnicama, jer su one te koje prave razliku, ali nemojte biti ni previše strogi, jer umetnost i dekor su kao igra.