Kako napraviti balans između toplih i hladnih boja u prostoru 1920x400.jpgKako napraviti balans između toplih i hladnih boja u prostoru 1920x400.jpg

Kako napraviti balans između toplih i hladnih boja u prostoru

Krečenje jedne ili više soba drugom bojom je efikasan način da vašem domu date novi izgled. Kada se odlučite koju boju ili boje ćete koristiti, jedan od najvažnijih faktora o kome treba razmišljati je upotreba toplih i hladnih boja. Ove boje mogu uticati na izgled vašeg doma na različite načine, a to možete iskoristiti. Imajte na umu sledeće informacije dok određujete koje tonove želite da koristite u vašem domu.

Razumevanje palate boja

Paleta boja je podeljena na tople boje i hladne odeljke u boji. Tople boje uključuju crvene, narandžaste i žute tonove, dok hladne boje uključuju zelene, plave i ljubičaste tonove. Topliji tonovi dodaju vedrinu i razveseljuju prostorije u pogledu boje. Hladniji tonovi boja mogu stvoriti opuštajuću atmosferu. Znati kako da koristite paletu je važan deo izbora boja za vaš dom.

Kod nas na sajtu možete pregledati paletu na linku: RAL boje.

Maximix Ton karta

Upotreba toplijih boja

Kada treba koristiti toplije tonove za sobu? Imajte na umu da ove boje čine da se sobe osećaju ugodnije i intimnije. Ako je soba koju krečite manja po veličini i prepuna nameštaja i drugih stvari, topli tonovi učiniće da deluje još manje. Koristite toplije tonove za prostorije koje su prostranije, pogotovo ako u sebi imaju samo nekoliko komada nameštaja i drugih predmeta. Koristeći tople boje za zidove u ovim sobama napravićete privlačniju atmosferu.

Crvena kao idealna topla boja na zidovima

Korišćenje hladnih boja

Hladni tonovi su idealni za sobe kada želite da vam izgledaju prostranije, bilo da imate malo kupatilo, spavaću sobu ili dnevni boravak. Ove boje imaju ekspanzivan vizuelni efekat na sobe, pa ih izbegavajte u prostoriji koja je već velika i u kojoj je malo predmeta. Takođe je važno uzeti u obzir plafone. Ako je plafon hladnog tona može sobu učiniti višom i pružiti joj lakši i prozračniji osećaj.

Plava kao najpopularnija hladna boja za krečenje

Kombinovanje toplih i hladnih boja

Takođe je moguće kombinovati tople i hladne tonove boje u jednoj prostoriji kako biste stvorili određene efekte. Imajte na umu kao pravilo da kada se približite crvenoj boji na paleti, hladni tonovi postaju topliji. Jedan od načina za efikasno korišćenje toplih i hladnih tonova jeste odabir jednog zida za toplu boju i ostatak sobe ostavite u hladnim ili neutralnim bojama da se uravnoteži. Ovo dodaje dašak topline bez preterivanja. Takođe možete koristiti sivu da vam soba izgleda sve toplija ili hladnija. Određeni tonovi sive boje su hladniji, dok su drugi topliji.

Kontrast toplih i hladnih boja u prostori

Ako vam je potrebna dodatna pomoć oko izbora pravih boja za vaš dom, obratite se našoj kompaniji. Nudimo pouzdane proizvode skoro 30 godina.