Komplementarna šema uklapanja boja-suprotnosti se privlače

Pre ili kasnije, nađemo se u situaciji kada treba urediti prostor u kome živimo ili radimo. Bilo da je reč o običnom higijenskom održavanju ili potpunom preuređenju, moramo odabrati jednu ili više boja koje će krasiti naš prostor.
Iako nismo svi talentovani dizajneri enterijera, postoje informacije koje će svakome u ovim trenucima dobro doći. 
Kada se odlučujemo za dominantan kolorit u prostoriji, uvek polazimo od ambijenta koji želimo da postignemo. U tome nam više od svega pomažu kombinacije boja i njihove karakteristike.

U priči o bojama i načinima njihovog uklapanja sve kreće od kruga u koji je raspoređeno 12 boja - 3 osnovne, 3 sekundarne i 6 tercijarnih. Boje spektra mogu biti tople, hladne, tamne i svetle. U krugu nema neutralnih boja kao što su bela, crna, siva, bež i braon.
Boje u krugu nalaze se u međusobnim odnosima, a na osnovu njih nastali su različiti načini njihovog uklapanja.
Jedna od jednostavnih šema kombinovanja boja jeste komplementarna ili kontrastna šema. Po ovom principu u prostoru se kombinuju dve boje koje stoje jedna nasuprot drugoj u krugu boja. Te dve boje su u prirodnom skladu, pa se prirodno dopunjuju i ističu, poput crvene i zelene, žute i ljubičaste, plave i narandžaste.

Iskoristite dinamiku kontrasta u enterijeru

Rezultat koji se dobija kombinovanjem dve suprotne boje može biti veoma zanimljiv. Na ovaj način zapravo dolazi do spajanja toplih i hladnih tonova, čime se postiže izuzetna živost i dinamika u prostoru.
Ipak, trebalo bi ih koristiti dozirano, pa u zavisnosti od željenog efekta jednu boju postaviti kao dominantnu, a drugu kao akcentnu. Najčešće se za osnovnu uzima hladna, manjeg intenziteta, a čista topla za detalje. Komplementarnim bojama lakše nego inače, može se privući pažnja i naglasiti određeni segment ili detalj u dizajnu enterijera. 

Ukoliko se koriste oba čista tona, kombinacije su jake vibracije, takoreći „vrište“ sa zidnih površina i stvaraju osećaj nelagode. Tako na primer kombinacijom crvene i zelene stvarate intenzivnu atmosferu, poput novogodišnjih praznika koji nikako da prođu. 

Zbog jačine, enterijeristi se uvek odlučuju za kombinovanje prigušenijih nijansi kojima se stvara znatno prijatniji ambijent. Postoji neograničen broj raznolikih mešavina nijansi i tonova uz dodavanje bele, odnosno crne boje u njih.

Manje izražen kontrast može se kreirati i kombinacijom razdvojenih komplementarnih boja. Njih čine jedna osnovna i dve (analogne) nasuprot njoj. Ovakvim uklapanjem nijansi lakše se postiže vizuelni balans i harmoničan ambijent, a neutralnost smiruje prostor. 
Komplementarna šema uklapanja boja primenjiva je u svakom prostoru, posebno u dečijim sobama, u dnevnoj sobi i trpezariji. 
Kontrastne boje se u prostoru dopunjuju, ali kada se pomešaju one se neutralizuju. Mešavina bilo koje dve komplementarne nijanse je neutralna. 
Beskrajan broj kombinacija kontrastnih boja može delovati zbunjujuće, pogotovo za one neodlučne. To znači i da imate neograničene mogućnosti da pogrešite. 
Zbog toga je najsigurnija kombinacija u ovom slučaju profesionalan tim uz proverene, kvalitetne materijale i boje. A vaše je onda samo da uživate u prijatnom koloritu svog doma ili poslovnog okruženja.