Karakter i dekoracija – šta imaju zajedničko_ 1920x400.jpgKarakter i dekoracija – šta imaju zajedničko_ 1920x400.jpg

Karakter i dekoracija - šta imaju zajedničko?

Postoje stotine, ako ne i hiljade parametara koji oblikuju naš dizajn, parametara koji na prvi pogled mogu opisati ličnost vlasnika. Naše postojanje gravitira oko jedinstvenog unutrašnjeg faktora. Na naše odnose i naše jedinstvene kvalitete, perspektivu, tumačenje i snove utiču hiljade parametara, a opet svi su potčinjeni onom unutrašnjem faktoru: našoj ličnosti.

Kroz našu ličnost smo definisani, kroz nju sagledavamo svoju okolinu, živimo svoje emocije.

Ličnost sve indirektno diktira, obrazac koji ćemo odabrati, boju koju ćemo preferirati u različitim nepoznatim situacijama, teksturu koju smatramo prikladnom, pravilnom, udobnom.

Naša ličnost se oblikuje kroz vreme i može u velikoj meri da evoluira, ali se nikada ne menja u potpunosti, transformišemo se kroz iskustva svih vrsta. Zato se naš karakter ogleda i kroz dizajn naših prostora - radnih i poslovnih.

Minimalistički dizajn enterijera - „Manje je više“

Uprkos popularnim verovanjima, minimalistički dizajn enterijera je mučan i teskoban za većinu ljudi. Drugim rečima, to je stil koji opisuje izuzetno organizovanog i efikasnog pojedinca. On planira i razmišlja o bilo kom potezu u dizajnu enterijera nedeljama pre nego što ga uradi, svaka stvar mora ići po planu.

Minimalistički dizajn opisuje odvažan, ali prilično površan stav u pogledu dizajna. Podređen je estetskim vrednostima i ovaj aspekt je glavni faktor u donošenju odluka, praćen kvalitetom materijala, zajedno sa teksturom i efikasnošću.

Pet reči koje bi opisale ličnost koja bira minimalistički dizajn enterijera bile bi perfekcionista, metodičan, efikasan, odlučan i organizovan vlasnik.

Vintage dizajn enterijera

Vintage dizajn enterijera je složen i jedinstven. Ovaj dizajn uvek odražava izuzetno jedinstvenog vlasnika jer je neverovatno drugačiji.


Pored sofe, fotelja i eventualno radnog stola za glavne predmete nameštaja, svako vintage dizajnu enterijera pristupa na drugačiji način.

Kada se suoči sa promenom dizajna u svom enterijeru, pojedinac koji bira vintage komade odmah zna da li je ispravno ili pogrešno, tačno zna šta želi, a napor da se dobije upravo taj predmet potrošiće mu vreme i resurse, ukazujući na odlučnu i motivisanu osobu.

Pet osobina ljudi koji biraju i vole vintage stil bile bi izuzetno složene, odlučne, motivisane, načitane osobe koje vole prefinjenu estetiku.


Boho stil u enterijeru

Klasičan dizajn enterijera

Klasični dizajn enterijera ne zahteva predstavljanje. Poštovalac ove dizajnerske linije poštuje vanvremensku lepotu. Plemenito je elegantan, zanimaju ga kultura, politika i istorija, ceni udobnost u granicama vrlo dobro povučenim estetskim vrednostima.

Takođe, svestan je da ovaj dizajn nameštaja i stana ne zahteva promene. Osobe koje biraju ovaj stil vole svoje rutine i nisu sklone čestim renoviranjima i izmenama.

Pet reči koje opisuju našeg  pojedinaca ljubitelja klasike su plemenit, šarmantan, ozbiljan, formalan i zainteresovan za tradicionalne porodične vrednosti.

Međutim, ne možemo uvek opisivati i „slikati“ karakter samo prema dizajnu enterijera, uglavnom zato što je na to uticalo hiljade faktora. Tri od njih, vredna pomena, su dizajner enterijera, finansijski status i arhitektura objekta.

To su parametri koji će ograditi kreativnost i ukus ličnosti koja to diktira. U preseku svih elemenata se krije ličnost, a kako izreka kaže da je „poenta u detaljima“, nekada nam sitnice u prostoru više otkrivaju od svega.