Kombinujte boje po principu trijada

Slaganje boja jeste jedan od osnovnih elemenata teorije boja. Kombinovanje boja takođe predstavlja jedan od najvećih izazova sa kojima se dizajneri enterijera susreću.

Zašto je usklađivanje boja u enterijeru tako zahtevan posao? 

Najpre, na raspolaganju imamo veliki broj boja i njihovih nijansi i bezbroj načina da ih ukombinujemo. Ukusi su različiti, tako je i lepota enterijera u percepciji posmatrača. Pa ako još na to dodamo da se o ukusima ne može raspravljati... Premalo boja - monotonija, previše - haotičnost sa prizvukom kiča. A znamo da ono čemu težimo jeste stvaranje harmonije.
Sasvim dovoljno razloga da vas već na samu pomisao zaboli glava. Na sreću, postoji nekoliko jednostavnih pravila kombinovanja boja koja uvek daju rezultate. 

Jedan od matematički preciznih načina da uklopite boje u vašem prostoru i kreirate izbalansiran ambijent jeste da koristite princip trijada. 
Sve što vam je potrebno jeste najjednostavniji krug boja ili kružna paleta od 12 boja i jednakostranični trougao koji ćete upisati u njega. I magija počinje...

Šta su trijade?

Jedno od opšte prihvaćenih pravila jeste da je najbolje da za dekorisanje prostora koristite kombinaciju tri boje. Ali koje tri? Kako doći do prave kombinacije?
Ovde bi trebalo imati osnovno znanje o krugu boja i njihovim osnovnim podelama. Sve boje se dele na primarne, sekundarne i tercijarne, zatim na tople i hladne i na kraju na tamne i svetle. Svaka od njih može poslužiti za postizanje određenog efekta i prikrivanje nekih nedostataka u prostoru. Tako će npr. uzak i mračan prostor hladne boje poput plave vizuelno proširiti i doprineti većoj osvetljenosti.

Kada posmatramo boje poređane u krug preciznim matematičkim metodama možemo doći do boja koje se dobro slažu u prostoru. Ako zamislimo jednakostranični trougao u krugu, dobijamo trijadne boje. 

Trijade su boje podjednako udaljene u kružnoj paleti boja. U krugu od 12 boja to je svaka četvrta nijansa. Na taj način dobijamo 4 različite palete boja:
• Trijadu primarnih boja: žuta, crvena i plava
• Trijada sekundarnih boja: zelena, ljubičasta i narandžasta
• Trijada tercijarnih boja: žuta/narandžasta, crvena/ljubičasta i plava/zelena
• Trijada tercijarnih boja: žuta/zelena, crvena/narandžasta i plava/ljubičasta
Bela i crna boja dodaju se u ove nijanse kako bi se dobili svetliji ili tamniji tonovi.

Ukusno uravnoteženo šarenilo u Vašem prostoru

Boje su izuzetno moćno oruđe za postizanje određenog ambijenta u enterijeru. Kombinovanjem boja po principu trijada dobijamo razigrane, vesele prostore koji su najpogodniji za dečje sobe. Trijada koju čine tople boje je veoma intenzivna i može stvoriti nelagodnost u prostoriji ukoliko se podjednako prostora da svakoj od njih.
Živost i intenzivnost možemo umiriti tako što ćemo jednu boju upotrebiti kao dominantnu, a ostale dve kao sekundarnu i akcentnu. Jednostavno postavimo jedno teme trougla u omiljenu ili željenu boju, a ostala dva temena daće nam ostale dve kojima ćemo dobiti idealnu sliku našeg enterijera.
Pored toga, postoji još bitnih detalja na koje bi trebalo obratiti pažnju pri odabiru nijansi za prostor. Pored željenog ambijenta, to su namena, osvetljenost, dimenzije, orijentisanost...
Uređenje prostora može biti veoma stresan posao. Toliko toga treba znati i još važnije, primeniti. 
Osim toga na tržištu postoji mnogo proizvođača materijala za dekorisanje, kako izabrati kvalitetan i u skladu sa željama i mogućnostima. Mi vam predlažemo da se obratite stručnom timu koji će uz materijale izrađene po savremenoj tehnologiji, pravo znanje i višegodišnje iskustvo, Vaše zamisli u potpunosti realizovati.