1.jpg1.jpg

Kratak vodič za adaptaciju stana

Kupili ste stari stan i njegova adaptacija vam se nameće kao jedino rešenje. Ne znate odakle da počnete, koliko dugo mogu da traju radovi, koliko će vas sve koštati, kome se obratiti.

Mnogo je dilema i već vas je zabolela glava. U ovom tekstu otkrijte zašto je adaptaciju stana najbolje poveriti stručnom timu, a ne „biti sam svoj majstor“, tj. koje radove možete obaviti u sopstvenoj režiji, a za koje su majstori bolji izbor. Idite korak po korak do konačnog cilja.

Izbegnite gnev komšija prilikom renoviranja stana

Niko ne voli buku i radove u zgradi, a pogotovo ukoliko nije upozoren na to. Da ne biste rizikovali dolazak komunalne policije i da biste izbegli svađe sa komšijama, ostavite na ulaznim vratima poruku o predstojećim radovima sa informacijom o tome koliko će oni otprilike trajati. Zahvalite se na razumevanju i obećajte da ćete se truditi da poštujete kućni red i budete što tiši.

Napravite plan prema vašim finansijskim mogućnostima

Najveći uticaj na to kojim će se tokom kretati adaptacija vašeg stana ima novac kojim raspolažete. Možda nećete biti u mogućnosti da renovirate ceo stan, već ćete morati da idete deo po deo, tj. uspostavite prioritete, a takođe možda ćete neke radove, kao što su krečenje stana ili postavljanje laminata ili zamenu starog parketa novim,morati sami da obavite da biste uštedeli.

Najbolje da sa firmama koje se bave adaptacijom stanova proverite koliko ćete novca morati da izdvojite za renoviranje.

Birajte firme od poverenja za svoju adaptaciju stana

Ovde ne treba da žurite. Morate se dobro raspitati. Možda je neko od vaših prijatelja, rođaka ili poznanika skoro adaptirao stan, pa bi bilo dobro osloniti se na preporuku onih koji su bili u istoj situaciji kao vi. Neiskusni, nestručni i neuredni majstori samo će napraviti veći problem, a situacija će se dodatno pogoršati ukoliko koriste jeftin i nekvalitetan materijal.

Trajanje radova može da potraje

Morate biti spremni da radovi na adaptaciji životnog prostora traju dugo, pa čak iako su vam majstori dali rok, uvek računajte na to da se rok obično probije i pronađite rešenje za stanovanje dok sve ne bude gotovo. Od iskusnih stručnjaka možete čuti da kvadratura stana utiče na period renoviranja, tj. da će radovi trajati onoliko dana koliko sam stan ima kvadrata.

Šta prepustiti majstorima prilikom adaptacije?

Ukoliko ste se uselili u stan koji je stariji više od 15-20 godina, morate razmisliti o zameni elektro i vodovodnih instalacija, pogotovo ako posle konsultacije sa komšijama saznate da su i sami to već uradili. Ovde vam definitivno važi pravilo: „ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji“ i može se desiti da ako prolongirate radove, dođe do veće štete.

Zamena instalacija spada u najzahtevnije poslove u toku adaptacije stana i mora se prepustiti stručnjacima. Često u želji da uštedimo mislimo kako možemo sve sami, a na kraju samo izgubimo vreme i imamo dupli trošak.

Šta možete uraditi u sopstvenoj režiji?

Na kraju uvek ostaju poslovi koje možete da obavite i sami ili uz pomoć prijatelja. Krečenje stana svakako spada u jedan od najlakših poslova vezanih za adaptaciju stana. Izaberite kvalitetne boje i pustite mašti na volju. I za kraj–tu je zamena starog nameštaja novim, kao i dekorisanje i davanje ličnog pečata vašem životnom prostoru. Naravno, ako niste raspoloženi za igranje sa bojama, uvek možete da se obratite profesionalnim izvođačima.