Krečenje dnevne sobe u dve boje 1920x400.jpgKrečenje dnevne sobe u dve boje 1920x400.jpg

Krečenje dnevne sobe u dve boje

Boja je vitalni element u bilo kojoj šemi dizajna, a kreativna upotreba dve boje može dodati suptilnu eleganciju ili upečatljive vizuelne kontraste dekoru sobe. Iskusni enterijeri koriste neka osnovna pravila izbora boja na osnovu toga gde boja spada u spektar vidljive svetlosti, kao što je to raspoređeno na spektru od 360 stepeni. Iako te mešavine boja mogu da proizvedu privlačne vizuelne harmonije, dizajneri takođe moraju ostati svesni psihološkog dejstva boja na gledaoca.

Pre nego što se odlučite za određenu boju, utopićete se u okean boja i nijansi, i na kraju ćete shvatiti da je korišćenje dve boje u vašem enterijeru sasvim dovoljno.

Uređenje sobe sa zidovima u dva tona dodaje dimenziju vašem prostoru i daje mogućnost da kombinujete obe vaše omiljene boje, a da ne morate praviti kompromise.

Ideje za oslikavanje zidova sa dva tona inspirisane su horizontalnim prelivanjem, što znači da možete i sami da ih uradite, umesto da tražite stručnu pomoć.

Krečenje u više boja - važan je mudar izbor boja

Najvažnije je odabrati komplementarne boje koje idu dobro zajedno, inače ceo koncept dvobojnih zidova neće imati smisla. Uvek možete odabrati neutralan par kako biste ostali na istoj strani, a izgled obogatili razigranim zavesama, podebljanim jastucima ili drugim zanimljivim akcentima.

Hrabro rešenje je upotreba jedne neutralne i jedne jače boje, dok se suptilnij efekat može postići primenom dve bliske nijanse iste boje. Savršeno vam je dopušteno da pravite hrabre kontraste, pa čak i da odaberete dve potpuno suprotne boje.

Ovi naglašeni prelazi izgledaju veoma sofisticirano i veoma su uobičajeno rešenje u modernim stanovima.

kontrast žute i narandžaste_

Krečenje sobe u dve boje - gornji ton uvek treba biti svetliji

Ako ste zid podelili horizontalno, gornji deo okrečite svetlije od donjeg. Ova taktika je fenomenalna za male sobe sa niskim plafonima, jer čini da se soba vizuelno poveća.

Možete čak i da napravite oštre prelaze (na primer dve trećine do tri četvrtine) ili da budete još kreativniji i instalirate ram za slike radi sofisticiranosti. Ova tehnika je prvobitno dizajnirana da sakrije fleke od nameštaja pri dnu zida. Tamnije nijanse na donjoj površini zida takođe prizemljuju prostor; svetlije nijanse na vrhu podižu osećaj prostora.

Koje su dobre kombinacije boja za dnevnu sobu?

Ovo su verovatno najprivlačniji parovi u bojama koje možete naneti na zidove sa dve boje. Preporučujemo mornarsko plavu u kontrastu sa belom ili čokoladnim smeđim bojama. Detaljnije nijanse plave i smeđe možete pogledati ovde Maximix Colors.

Dobitna kombinacija - zelena i bela_


Razmislite o efektu

Svetlije boje će stvoriti iluziju prostora, a tamnije boje će učiniti da se soba oseća manjom i udobnijom. Upotreba sličnih boja i nijanse iz iste porodice boja stvara prigušen efekat. Za neutralnu opciju, obojite donju polovinu zidu tamno sivom, a gornja polovina može biti hladnija nijansa iste boje. Za uparivanje koje je uravnoteženo i podebljano, koristite trešnja crvenu boju pored mekše, nežnije nijanse.

Boje koje su jedna pored druge u spektru boja, poput zelene i plave boje ili crvenih i narandžastih nijansi, stvoriće efekat obogaćivanja.

krečenje u više nijansi_

Kada birate kombinaciju boja za dnevni boravak važno je odabrati onu jednu boju koja je neutralnija da bi se razlikovala intenzivnost samih kolorita.

Ako je vaš cilj produbljavanje prostora, možete okrečiti plafon kao “peti zid” i tako “krunisati” vašu dnevnu sobu upečatljivošću.

Krečenje dnevne sobe u dve boje je svakako jedan od najkreativnijih procesa kada su boje u pitanju i odličan način da osvežite izgled svog doma ovog proleća.