Mat ili sjajna boja-kako da se odlučite

Svi ćemo se složiti da je izbor adekvatne boje ili bolje rečeno dobitne kombinacije boja pri uređenju prostora pravi izazov. 

Ogroman broj nijansi, bezbroj načina da ih ukombinujemo i veliki izbor proizvođača na tržištu boja za dekorisanje enterijera nam nimalo ne olakšava posao. A kada izaberemo boje kojima ćemo kreirati željeni ambijent, ostaje nam još jedan bitan element na koji moramo obratiti pažnju - stepen sjaja boje. 
Nivo sjaja boje ima veliki uticaj na percepciju same boje ali i na njenu upotrebljivost. Stepen sjaja boje ne samo što određuje vizuelno delovanje zidne površine, već je čini otpornijom na spoljne uticaje. Sjaj povećava izdržljivost boja na mehaničko oštećenje i vlagu. 
Veća prisutnost sjaja, takođe, čini boju svetlijom i bogatijeg intenziteta, u odnosu na nijansu sa manje ili bez sjaja. Ali, trebalo bi biti oprezan sa izborom jer boje visokog sjaja čine vidljivijim sve nesavršenosti i defekte na površinama.

Sve boje se uglavnom proizvode u 4 osnovna sjaja, a koji stepen izabrati zavisi od funkcije prostora koji se dekoriše. 

4 nivoa sjaja u prostorima različite namene

Mat boje - imaju najmanji odsjaj ili ga nemaju uopšte u zavisnosti od proizvođača. Idealne su za prikrivanje manjih nedostataka na zidu, ali su manje trajne i teže za održavanje od boja sa višim stepenom sjaja. Takođe, sa mat bojama greške pri bojenju su manje uočljive. Deluju izuzetno prijatno i plemenito u prostoru i preporučuju se za plafone i u prostorijama gde boravi manje ljudi. Mat boje su dobar izbor za spavaće i dnevne sobe i trpezarije.
Polusjajne (polumat) boje - boje koje reflektuju elegantan i mekan sjaj nižeg intenziteta. Postojanije su od mat boja i lakše se održavaju. Preporučuju se za prostorije koje su prometne, izložene vlažnosti i zahtevaju češće čišćenje. Boje sa polusjajem odlično su se pokazale u kuhinjskim prostorijama, kupatilu, dečjim sobama, hodnicima i na vratima ormara, cipelarnika i kuhinjskih elemenata.
Sjajne boje - imaju visoko reflektujući odsjaj, veoma su izdržive i postojane, lake za čišćenje i održavanje. Sjajne boje mogu naglasiti neke nedostatke na površinama. Koriste se u prostorijama koje su prometne, u kojima se često boravi i dobar su izbor za prostore koji se moraju često čistiti - dečije sobe, hodnici, kuhinje, kancelarijski i drugi radni prostor, ugostiteljski objekti, vrata...
Boje visokog sjaja (saten) - ove boje daju izuetno sjajan, blistav izgled, poput stakla. Veoma su postojane, otporne na oštećenja i najlakše za održavanje. Reflektuju najviše svetlosti u prostoru, pa se i sve nesavršenosti na površinama lakše uočavaju. Jedna od mana visokosjajnih tonova jeste što se kasnije novi sloj boje mnogo teže nanosi preko njih. Boje sa najvišim stepenom sjaja se preporučuju za visokofrekventne prostorije, prostore u kojima borave ljubimci, prostore namenjene deci, vrata, hodnike... 
U industriji nije preciziran standard procenta sjaja boja, pa će neretko ono što je kod jednog proizvođača saten, kod nekog drugog biti tek polusjaj. Pored toga, srešćete se i sa nazivima poput somota (velvet) i ljuske jajeta (eggshell) za boje nešto većeg sjaja od mat nijansi i biser (pearl) za visokosjajne nijanse. 

I na kraju, uvek bi trebalo imati na umu da u praksi ista boja sa različitim stepenom sjaja deluje potpuno drugačije na zidu. Raznovrsne efekte možemo dobiti i ako je nanosimo na zidne površine različite teksture.