Maxima default altMaxima default alt

Mat, sjajna ili saten završnica - pitanje je sad

Najuzbudljiviji, a često i najteži izbor u čitavom dizajnu enterijera je odabir boje. Odabir boje je dovoljno težak posao, mislite se vi, ali odabir prave završnice može biti još izazovniji.

Kada pričamo o idealnoj boji, slično je kao sa zaljubljivanjem - znate da je to kada je vidite: savršena boja koja će učiniti da vaš prostor zaista oživi. Onda dolazi vreme da odaberete stepen sjaja završnice. Saten, mat, sjajna boja - sa svim opcijama koje postoje, kako da izaberete?

Mat završnica kao vaš izbor

Mat boja daje zidovima luksuznu, baršunastu završnu obradu. Zidovi obrađeni na ovaj način gotovo da nemaju sjaja. Ono što su svakako benefiti i razlozi zbog kojih treba da razmislite o mat boji jeste činjenica da prostoru daje topao i luksuzan izgled. Još jedna od prednosti je što mat završnica skriva nedostatke na farbanoj površini.

Ovaj tip završnice dobro funkcioniše u prostorijama sa direktnim sunčevim zracima, što recimo sa satenskom završnicom nije slučaj. Meka tekstura mat boje zadržava više prljavštine od drugih završnih obrada. Ono što je takođe mana, jesto što na na mat boji nije lako očistiti novonastale fleke jer je mrlje teško ukloniti bez oštećenja završne obrade.

Saten završnica za visoki sjaj

Satenske završne obrade su evidentno sjajnije od mat boja. Ova vrsta završne obrade je izdržljiva i laka za čišćenje, što je čini primenljivom na različite kućne površine. Pored unutrašnjih zidova i plafona, satenska završna obrada može se koristiti i spolja zbog svoje otpornije prirode. Pošto je čišćenje relativno jednostavno, saten je najbolja završna obrada za područja sa velikom frenkvencijom ljudi što je čini idealnim izborom za prostor pored stepeništa i hodnike. Međutim, mora se pažljivo nanositi jer ne prikriva dobro nedostatke.

Prostoru daje visoki sjaj i oplemenjuje ga na specifičan način. Ovaj tip završnice nije poželjan u sobama koje imaju veliku količinu sunčeve svetlosti, jer satenske boje reflektuju svetlost.

Sjajna i polusjajna boja - kao zlatna sredina

Ove boje pružaju najizdržljiviju završnu obradu. Polusjaj je svetao i živahan i tako deluje u sobama kojima daje određenu notu životnosti i energije. Sjajna boja, sa druge strane, ostavlja površinu sa dubokim reflektujućim odsjajem. Oba izbora izuzetno dobro podnose habanje i frekvenciju ljudi.

Ono što su prednosti ovih završnih obrada je da sa njima boje izgledaju najupečatljivije i lake su za održavanje.

Mana sjajne boje je što zahteva da se obrati pažnja tokom pripreme površine. Kada se koristi na zidu, površina mora biti glatka kao ogledalo, jer će svaka nesavršenost biti očigledna.

Preporučuju se za kuhinje, kupatila, kao i dečije sobe.

Koliko god da vam bilo teško da odaberete pravi stepen sjaja za svoje prostorije, ako ne možete da se odlučite - kombinujte završne obrade po sobama i zidovima.

Da bi se u prostoriju uneo vizuelni raskoš, plafon bi mogao da se završi u mat boji, zidovi u satenu, a ukrasi u polusjaju kako bi se stvorio kontrast sa harmonijom između različitih površina.