Mistika i elegancija crne boje u enterijeru

Crna boja je NE boja koja ne reflektuje nijedan deo spektra, već upija ceo spektar u sebe i zato je doživljavamo kao izuzetno tamnu boju. Može se reći i da sve druge boje niču iz crne. Pored crne sve ostale boje deluju znatno svetlije i ona im je idealna suprotnost.

Za mnoge umetnike i dizajnere crna je kraljica među bojama.

Crna se oduvek vezuje za misteriju, opasnost, ali i sofisticiranost i eleganciju, glamur i luksuz. U psihologiji boja crna je boja autoriteta i moći, emotivne stabilnosti i sigurnosti. Budi veoma jake emocije. Crna podstiče samopouzdanje i daje snagu. Smatra se veoma ozbiljnom i formalnom, pa se često koristi u poslovnom prostoru jer asocira na prestiž. 

S druge strane, crna je i boja autentičnosti i bunta. Ona je i boja tamne noći, beskraja Univerzuma i mističnih dubokih voda. Po Feng Shui-ju ona vibrira energijom moći i zaštite. Crni zid predstavlja pravi izazov pri dekorisanju enterijera. Potrebna je doza hrabrosti i dobro poznavanja karakteristika boja i materijala i crna boja može odlično izgledati i u velikom i u manjem prostoru. Pažljivom i stručnom primenom izbeći će se svi neželjeni efekti, jer crna boja lako može zagušiti prostor.

Crna boja na zidnim površinama

Crna daje dubinu, snagu i definiciju svakom prostoru. Nikako se ne bi trebalo odreći ove boje pri dekorisanju iako može izazvati osećaj težine ako se ne dozira pravilno. Crna svakako nije preporučljiva kao dominantna boja, ali u većini prostorija može poslužiti za upečatljive detalje. Jedino gde nije poželjno prisustvo crne boje jesu dečije sobe, naročito za decu mlađih uzrasta.

Idealna prostorija da se iskoriste prednosti crne boje je kupatilo. Profesionalnim kombinovanjem crne sa drugim bojama svako kupatilo može postati elegantno i moderno stilizovano. Crni tonovi su veoma pogodni i za kuhinje, naročito kuhinjske elemente. Za potpuni efekat i dodatnu svežinu, dekorateri predlažu specijalne sjajne premaze.
Spavaća soba je savršeno mesto za kombinaciju crne sa drugim bojama. Crnu, kao sinonim za eleganciju najbolje je kombinovati sa svetlim bojama poput bele, roze, žute...

Vesela i razigrana žuta u kontrastu sa mirnom i dubokom crnom kombinacija je koju ćete često videti na naslovnicama modernih časopisa za uređenje enterijera. To je siguran spoj sa kojim ne možete pogrešiti. Slično je i sa jarkom i živahnom pink koja uz crnu deluje veoma simpatično i mladalački.

Narandžasta i intenzivna crvena na crnoj podlozi mogu izgledati napadno i agresivno, pa bi trebalo biti posebno pažljiv sa ovakvim kombinacijama. Ukoliko ste u nedoumici, crno-bela je vanvremenska kombinacija koja vam ostavlja dovoljno prostora da kreativno iskoristite detalje. Pri dekorisanju prostora, pravilan izbor boja je pola uspeha. Druga polovinu čine kvalitetni materijali na tržištu dokazanih proizvođača i tim profesionalaca koji će znati da ih pretoči u remek-delo na Vašem zidu. Mi vam pružamo mogućnost da budete virtuelni dizajneri i pomoću aplikacije isprobate omiljene kombinacije crne i drugih Maxima boja i sve to na zidnim površinama različitih prostorija kao i na slici Vašeg prostora koji želite da stilizujete.