Monohromatska šema kombinovanja boja-ista boja u više tonova

Boje su izuzetno moćan i najviše korišten alat u dizajniranju uopšte, a naročito u uređenju enterijera. 

Premalo boje i prostor izgleda dosadno i jednolično. Previše kolorita i posetioci će užurbano napuštati prostoriju „napadnuti“ haotičnim šarenilom. Vizuelni balans i harmonija jeste ono čemu težimo u kompoziciji kolora. Ali, kako ih postići u enterijeru?

Sva magija dobitne kombinacije boja kreće od kružne palete od 12 boja. Tu su 3 osnovne, 3 sekundarne i 6 tercijarnih boja smeštene u kružnicu određenim redosledom. Još u školi su nas naučili da boje još mogu biti tople i hladne i tamne i svetle. 

Na prvi pogled vidimo da u krugu nema crne i bele, jer su to boje koje se ne nalaze u sunčevom spektru. Nema ni sive koja nastaje njihovim mešanjem. To su tzv. ahromatske, odnosno neutralne boje. Svaka grupa i svaka boja pojedninačno može poslužiti za postizanje određenih efekata, isticanje prednosti i pokrivanje određenih nedostataka u prostoru. 

Koristeći krug boja kao osnovu, poznavanjem karakteristika boja i njihovih međusobnih veza, može se doći i do uspešne kombinacije nijansi na zidnoj površini.  
U dizajnirnju postoji nekoliko matematički preciznih šema kombinovanja boja koje provereno daju prijatan i izbalansiran efekat u prostoru.
Monohromatska šema kombinovanja boja je najjednostavnija od svih i koristi samo jednu boju ponavljajući je u različitim intenzitetima i svetlini. 

Više lica jedne boje na vašem zidu

Kolor princip koji uključuje samo jednu boju u različitim varijacijama zasićenja i osvetljenosti je tzv. monohromatska šema uklapanja boja u enterijeru.
Iako se zasniva na upotrebi samo jedne boje, ovaj način kombinovanja boja može biti izuzetno zanimljiv i raznovrstan. 
Kako bi se izbegla monotonija, predlaže se korištenje kontrasta. Najizraženiji kontrast među bojama imaju crna i bela boja. Dodavanjem ovih boja u bilo koji drugi ton dobijaju se različiti valeri, odnosno njegove tamne i svetle nijanse. Trebalo bi imati u vidu i da na to koliko će neka boja delovati svetlo ili tamno utiču i boje kojima je okružena. 
Monohromatska šema kombinovanja nijansi može se uspešno iskoristiti pri stilizovanju bilo kog prostora, stambenog ili poslovnog. Ipak, najčešće se ova šema koristi za stilizovanje dnevnih i spavaćih soba. Potrebno je samo upotrebiti odgovarajuću boju koja je u skladu sa ambijentom koji želimo da postignemo. 
Pri biranju boje trebalo bi imati na umu i da boje imaju ogroman psihofizički uticaj na čoveka. Tako su tople boje idealne za veće prostorije, severno orijentisane kojima daju intimniji i mekši izgled. Hladne boje vizuelno šire prostor i izazivaju osećaj smirenosti.
Ako uzmemo zelenu boju, ukombinujemo nekoliko njenih svetlijih i tamnijih nijansi dobićemo provokativan, a istovremeno relaksirajući ambijent. 
Jednoličnost možemo izbeći i ako boju nanosimo na zidove različite teksture. Tako i monohromatskim principom kombinovanja boja možemo kreirati snažne i dramatične efekte u prostorijama.
Ukoliko vam i dalje kombinovanje boja deluje komplikovano i ne biste baš da rizikujete sa krajnjim rezultatom, najbolje je da se obratite profesionalcima. Upotrebom kvalitetnih materijala i stručnim izvođenjem radova, bez mnogo stresa i Vi možete imati enterijer kao sa naslovnice časopisa.