1.jpg1.jpg

Nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći kod krečenja stana

Jedna od promena koja se često dešava u našim domovima jeste upravo krečenje stana. Kako bi se jedan dom osvežio, dobio nešto drugačiji, čist izgled i kako bi time izgledao prijatnije i lepše za svoje ukućane i goste, potrebno je da se zidovi okreče i time doprinesu svemu ovome u velikoj meri. U suštini, svi znamo manje – više kako krečenje stana funkcioniše, najpre se sve pripremi, potrebno se skloni iz prostorija, oslobode se svi zidovi, a onda kada majstori završe svoj deo posla, dolazi ono najteže, čišćenje, premeštanje i vraćanje svega na svoje mesto.

No, jedna konsultacija nikada nije nikome odmogla, već samo pomogla, a to je koje i kakve boje za krečenje je potrebno odabrati, da bi vaš stan ili vaša kuća izgledali i bili dom, pun topline i lepe, opuštajuće energije.

Uklapanje boja sa ostatkom enterijera

Sve više vidimo trend, a posebno se to propagira na internetu kroz društvene mreže i fotografije koje se na njima nalaze, da se krečenje stana svodi na jedan jedini izbor, a to je bela boja. I zaista, ovo je jedan od najboljih izbora. Ona i jeste najsvežija, najčistija, a uz sve to, dopušta vam da se igrate detaljima i izborom nameštaja na način na koji vama to najviše odgovara.

Međutim, ponekad za neke prostorije treba možda odabrati i zidove u boji, budući da tako izgleda lepše na oko i prijatnije za boravak. Tonovi sive boje, tamnije zelene i plave, odlični su za dnevne boravke, ali tako da se uklapaju sa svim nameštajem, bez većih kontrasta, koje možete postići jedino i isključivo nekim detaljima, poput jastuka, manjih prostirki, ukrasnih predmeta i dekoracije koja stoji na komodama i stočiću.

Neka zidovi u trpezariji budu svetliji

Kontrast je poželjan u trpezarijama, tako da zidovi budu što svetliji, a sto i stolice tamniji, dok potpunu svetlost i svežinu zahtevaju kuhinja i kupatilo. Kada je reč o spavaćim sobama, za njih uklapajte onako kako se vama najviše dopada, kako odgovara vašoj prirodi i senzibilitetu, jer to je vaš lični, intimni prostor u kojem pravila ne važe.

Boje za krečenje

Kada krečite stan to verovatno radite sa namerom da bar narednih godinu dana ne ponavljate istu aktivnost, što zbog vremena koje je potrebno odvojiti za sve to, što zbog finansija koje nisu tako nevažne kada je krečenje stana u pitanju.

Jedna od dobrih stvari danas, u savremenom svetu, jeste i to što ne morate da odaberete obične boje za krečenje, poput takozvane poludisperzije koja je otporna na suvo brisanje, a mogu biti vodoperive ili latex boje, koje u bilo kom trenutku nakon krečenja možete oprati mokrom krpom, čime ćete odložiti naredno krečenje, ali i postići da vaš dom uvek izgleda sveže okrečeno i očišćeno.

Ovo je jedna od velikih olakšica kada krečite stan, jer time sebi olakšavate, pa i po nekoliko godina odlažete naredno krečenje stana, ali je uz sve to bitno da budete bar sigurni u odabir boja, da će vam se uvek uklapati u izgled doma, jer su ovakve boje nešto skuplje od onih običnih. Najvažnije je da usmerite pažnju na to da boje daju osećaj svežine, čistoće, da deluju prijatno i umirujuće, te da se od onih koje bude nemir i agresiju klonite.