1920-x-400.jpg1920-x-400.jpg

Od napuštene fabrike do inspiracije

Nekonvencionalna umetnička galerija može biti bilo gde, a inspiracija za vizuelnog umetnika može biti apsolutno sve što ga okružuje. Dokaz za to je i sočna kriška lubenice koja je osvanula na jednom od betonskih zidova oronule fabrike stanova u blizini Podgorice.
Napušteni industrijski objekti, fabrike, skladišta, kasarne... nemo stoje oko nas i svedoče o ekonomskim idealima nekog prošlog vremena. Ova sasvim obična mesta vreme je oblikovalo u neobična. Prepuštena prirodi i divljini, propadanju i pokojem slučajnom prolazniku, uglavnom su osuđena na nestajanje. Za većinu ljudi ona su ruglo, mračne ruševine koje narušavaju lepotu i bezbednost nekog kraja.

Međutim, umetnici svet vide malo drugačije, a ukoliko im se ne svidi ono što vide, iskoristiće svoj dar da ga preobrate, ulepšaju i daju mu novi smisao.
MAXIMA je uvek tu da svojim bojama i materijalima podrži svaku kreativnu ideju.

Boje govore glasnije od reči

Stari i napušteni industrijski objekti sve češće postaju inspirativna igrališta vizuelnih umetnika. Na njiima nastaju autentična umetnička dela, neka vrsta idealizovane i svakako zamnimljivije vizije stvarnosti.
Na 10 km od Podgorice, u Spužu nalazi se napuštena fabrika stanova. Visoki betonski zidovi decenijama čuvaju uspomenu na jednog od privrednih giganata stare Jugoslavije i predstavljaju idealnu scenografiju za film naučne fantastike.

Šetajući pored nje, vizuelni umetnik Mišo Joskić, koji i stanuje u blizini video je nešto drugo. A pošto za umetnika ne postoji nemoguće i neobično, uskoro je betonski pomoćni objekat na obližnjoj poljani pretvorio u realističnu kocku trapista. Nedugo zatim na jednom od beživotnih fabričkih zidova pojavila se kriška lubenice. Čitav proces spakovan je u zanimljiv video klip u saradnji sa Matijom Mitrovićem i Anom Božović i Ivanom Kneževićem koji je bio reditelj ovog video snimka.

Zanimalo nas je zašto se odlučio na ovakav vid umetničkog izraza i šta je njihov cilj?

„Ne znam zašto, možda zato što je nemoguće da u sred polja stoji kocka sira. Na par stotina metara dalje, nastala je velika lubenica. Mislim da mi je negdje u pozadini uma bio Claes Oldeburg i njegove ogromne skulpture. Od tada sve više razmišljam u pravcu da od uobičajenih upotrebnih objekata pravim nešto neobično i dam im potpuno novi smisao, bojom ga materijalizujem i oživim“.
Na oba projekta Mišo je radio Maxima materijalima i bojama. Evo šta on kaže o saradnji sa našom kompanijom.
„U planu su dalji projekti sa Maximom i drago mi je da postoje firme koje pomažu da se umjetnost i umjetnici afirmišu i ne doživljavaju i ne koriste umjetnost isključivo kao reklamu i reprezentaciju svog proizvoda“.

Ko je Mišo Joskić?

Crnogorski umetnik Mišo Joskić, rođen je u Doboju, BiH. Diplomirao je grafički dizajn na FLU na Cetinju 2011, živi i radi u Podgorici. Bavi se oslikavanjem murala, prostorija, lokala, slikanjem i ilustracijama. Dao je svoj umetnički doprinos oslikavanju Tvrđave Španjola, a neki od najpoznatijih murala u Podgorici su njegovo delo.