Osnove uređenja doma 1920x400.jpgOsnove uređenja doma 1920x400.jpg

Osnove uređenja doma

Možda imate opšti stil uređenja izabran za ceo vaš dom, ali u okviru ukupnog stila svaka soba ima svoju svrhu. Način na koji se soba koristi i koji treba razmotriti dok uređujete svaku sobu i birate materijale, dodatke i naglaske. Uzmite u obzir potrebe i namenu svake pojedinačne sobe. Dekor treba da odražava vaš lični ukus i interesovanja, ali mora da se bavi i posebnom funkcijom tih soba.

Dnevne sobe i porodične sobe

Dnevne sobe mogu ispuniti mnoge funkcije, od formalnog „salona“ koji se koristi za primanje gostiju, do prostora u kojem se okuplja cela porodica radi učenja, zabave, druženja i igre. U modernim domovima dnevna soba je često „sjajna soba“ koja je susedna kuhinji i trpezariji.

Jedno od prvih razmatranja je odabir žarišne tačke za dnevnu sobu i posebno tamo gde želite da napravite područja za razgovor. Treba imati na umu ovaj element kada činite izbor i raspored nameštaja za dnevnu sobu. Tek tada možete preći na detalje planiranja osvetljenja, zatim odabira prostirki, umetničkih dela i dodataka.

Dečije sobe

Za uređenje dečijih soba i dalje je uobičajena praksa da se koriste teme koje se tradicionalno dodeljuju dečacima i devojčicama, iako su današnji roditelji sve osetljiviji na to da dečije spavaće sobe postaju rodno neutralnije.

Posebno se obraća pažnja pri uređenju sobe za bebu, što je i jedna od najkreativnijih stvari u domu.


Uređenje spavaće sobe

Spavaće sobe

Trećinu svog života provodite u spavaćoj sobi, pa biste trebali pažljivo razmotriti strategije za svoje odmaranje. Počnite sa odabirom kreveta i ostalog nameštaja za spavaću sobu. Iako ćete možda moći da uštedite novac u drugim oblastima, kupovina kvalitetnog dušeka i jastuka uvek je dobra investicija.

Vaš izbor boje takođe je kritičan u spavaćoj sobi - odaberite svetliju nijansu ako ste jutarnja osoba ili tamniju boju ako se kasnije budite. Osvetljenje spavaće sobe važno je za postavljanje pravog raspoloženja, kao i za omogućavanje čitanja i oblačenja u prostoru.

Kupatilo

Da li želite da pretvorite svoje glavno kupatilo u elegantni spa? Ako je vaš odgovor da, na pinterestu istražite opšte dizajnerske ideje za kupatila, uključujući kako da učinite da se soba oseća mekom i sofisticiranom i kako da odaberete ormariće, pločice, umivaonike, ogledala, osvetljenje i dodatke. U malim kupatilima izazov je ukrašavati ga kako bi izgledalo veće.

Ako vaše novo kupatilo uključuje celovit projekat preuređenja, potražite savete o radu sa arhitektima.


Uređenje kuhinje

Kuhinja i trpezarija

Kuhinja može biti skupa soba za preuređivanje, pa ćete pažljivo planirati svoj projekat. Ako kompletno preuređivanje nije pristupačno ili praktično, možete razmotriti bilo koji proračun kuhinjske prerade - uključujući duboko čišćenje kuhinje, osvežavanje boje, dodavanje osvetljenja, zamenu ormara, dodavanje novih detalja i zamenu sudopera i slavine.

Konačno, jednostavni izbori za ukrašavanje sami mogu učiniti da kuhinja izgleda potpuno novo. I naravno, ovi izbori za ukrašavanje deo su svakog preuređenja kuhinje ili velikog projekta preuređenja.

Trpezarijski sto je središnji deo prostorije, tako da su njegov izbor i smeštaj presudni za bilo koji projekat ukrašavanja. Izbor pravog nameštaja može biti posebno važan za malu trpezariju. Drugi važni elementi koje treba uzeti u obzir su stolice i luster - oboje pomažu u definisanju vašeg stila i postavljanju tona obroka.

Na kraju, pažljivo razmotrite zavese i posuđe.

Predsoblja

Predvorje bi trebalo da bude privlačan prostor koji daje ton ostatku vašeg stanovanja, ali postoje i mnoge praktične stvari koje treba uzeti u obzir dok dizajnirate i ukrašavate svoje predsoblje. Podovi, spremišta i elementi su sve važne stvari u dizajniranju foajea, kao i ormarić za cipele i prostor za odlaganje kaputa. Ako nemate veliki budžet, važno je da imate jasnu zamisao šta želite da postignete, i shodno tome odaberete detalje koji će oplemeniti vaš životni prostor.