Pametne ideje za uređenje hodnika 1920x400.jpgPametne ideje za uređenje hodnika 1920x400.jpg

Pametne ideje za uređenje hodnika

Samo zato što hodnik u tradicionalnom smislu nije „soba“, ne znači da ga treba zanemariti. Vaš hodnik je prvo što gosti vide kada dođu, pa daje ton ostatku vašeg doma. Želite da napravite prostor koji govori o vašoj dizajnerskoj senzibilnosti, a istovremeno funkcionalan i gostoljubiv. Zvuči kao težak zadatak, ali uz malo domišljatosti možete stvoriti lep prostor sa puno ličnosti.

Možda jedan od najpotcenjenijih delova kuće, skromni hodnik i dalje zaslužuje vašu pažnju kada dođe vreme za ukrašavanje. Da, možete brzo proći samo uskim prostorom na putu do naizgled važnijih područja poput kuhinje ili dnevne sobe. Međutim, to je još uvek prostor koji nesumnjivo koristite iz dana u dan, a uz malo ukrasa mogao bi brzo da postane zvezda u vašem domu.

Budući da je to već tako mali prostor, nije potrebno mnogo da se smesti hodnik. Sve što vam treba je odgovarajuće osvetljenje i nekoliko ključnih dekora, uključujući stvari poput zidnih ogledala, uokvirenih umetničkih dela i stolova za sitnice. 

Ako još uvek niste sigurni odakle da započnete, nastavite da čitate kako biste potražili korisne savete o tome kako uda sredite hodnik na način koji će ga pretvoriti u prijatno predvorje vašeg doma.

Organizujte se, ali pametno

Iskoristite svaki resurs ovog dela stana. Samo zato što vam nedostaje ormar u dnevnoj sobi, ne znači da morate taj ormar da stavite u hodnik. Imajte na umu da hodnik nije prostor za odlaganje stvari.

Odabir koordinatnih okvira i detalja u jednoj boji stvara kohezivan izgled.


Stilizovan hodnik u minimalističkom stilu

Razmotrite dimenzije

Prvo što treba da uradite pre nego što započnete s uređenjem hodnika je da napravite procenu koliko prostora zaista morate da sredite, jer će ovo voditi ostatak procesa dizajniranja. Razmislite koliko je širok ili sužen vaš hodnik da biste odredili gde biste trebali da fokusirate. Na kraju, ne biste želeli da kupite prevelike police, samo da biste utvrdili da ne ostavljaju dovoljnu količinu prostora za prolaz.

Igrajte se sa dubinom

Na primer, ako imate posla sa uskim hodnikom, dizajner kaže da biste se trebali usredsrediti na pod ili plafon da biste skrenuli pogled sa prednjeg ulaza u dom. Elegantan karirani podni otirač savršen je za zavođenje oka u dubinu, a istovremeno ga zadržava u tradicionalnom prostoru dobrodošlice. Pored toga, smele boje mogu pomoći da se oko privuče kroz prostor.

Neka bude povezano

Hodnik je idealan prelazni prostor. Dodavanjem žarišnih tačaka od interesa možete da svoj hodnik učinite dinamičnijim prostorom koji se oseća povezano sa ostatkom doma. Ta interesantna mesta mogu da uključuju bilo šta, od teksturne prostirke ili dramatičnog rasvetnog tela do zamišljeno uređenog zida galerije. Svi ovi elementi su zanimljivi i privlače pažnju bez odvraćanja pažnje od ostatka stila vašeg doma.


Ogledala kao važan element u svakom hodniku

Igrajte se sa dekorom

Iako se možda ne čini tako, postoji puno načina da se dekor uklopi u hodnik, čak i ako je na uskoj strani. Ogledala, klupe, konzole, umetnička dela, stone lampe i zidne svetiljke uobičajeni su dekor predmeti koji najbolje funkcionišu u hodnicima. Ovi komadi ne samo da su estetski ugodni, već i imaju svrhu.

Ogledala mogu ulepšati hodnik, pa čak i učiniti da izgleda veći nego što stvarno jeste dok stakleni elementi mogu prostoru dati romantičnu notu.

Dobro osvetljenje

Česta greška koju ljudi prave prilikom uređenja hodnika je činjenica da zaborave da prostoru nedostaje prirodnog svetla. Zbog toga je važno pronaći dobro osvetljenje koje odgovara razmerama hodnika.

Iako se gornje osvetljenje često koristi za hodnike, radije se odlučite za više stonih lampi, posebno u hodnicima sa niskim plafonima. Predlažemo upotrebu različitih visina stolnih lampi za stvaranje dimenzija i vizuelnog interesa ako imate prostora za to. U suprotnom, možda nećete imati drugog izbora osim da se oslonite na gornje osvetljenje.