Maxima default altMaxima default alt

Pantone boje za proleće 2022.

Svetski poznati Institut za boje Pantone, iz godine u godinu, već dvadeset godina unazad, najavljuje trendove u bojama koji utiču na najrazličitije sfere, sa akcentom na modu i dizajn. Pored toga što kreiraju trendove i prate aktuelnosti u modnom svetu, ove boje obično budu trend i kada govorimo i o enterijeru.

Tako je, povodom nedelje mode koja će predstaviti kolekcije za sezonu proleće 2022. godine, Institut za boje Pantone objavio svoj izveštaj o trendovima za paletu boja koja će dominirati modom sledeće sezone.

Mi vam donosimo paletu boja i ohrabrujemo vas da možda ove boje isprobate na svom zidu, ili ormaru.

Promovišući nova osećanja jednostavnosti i spontanosti, boje za proleće/leto 2022. spajaju našu duboku povezanost sa prirodom i potrebu za udobnošću i upoznavanjem sa laganim, prozračnim pastelnim bojama i vizuelno privlačnim kontrastima. Shvatajući ovu temu komplementarnih boja i kontrasta, boje proleće/leto 2022. inspirišu razigranu kreativnost i nesputan izraz koji je pun života.

Lepota pastelnih boja

Kako Pantone navodi, sledećeg proleća će prevladavati nijansa PANTONE 14-5713 Cascade. Ova boja izmedju svetlo zelene i plave „povezana je sa vodama, sanjiva Cascade nijansa hladi i osvežava scenu“.

Generacije koje su sada bake, bi ovu boju nazvale rezedo, a mi je zato još više volimo i preporučujemo jer je bila moderna tokom osamdesetih godina prošlog veka. Svetlo zelena je inspiracija koja donosi duh proleća u najboljem svetlu, privlačna je vizuelno i optimistična.

Kako iz Instituta za boje tvrde - naša upotreba boja povezana je sa kulturnim raspoloženjem. Dok istražujemo novu budućnost mode, tražimo prilike da uradimo nešto potpuno drugačije. Boje koje slave našu želju da razbijemo granice zadovoljavaju našu žarku potrebu za razigranom kreativnošću i nesputanim vizuelnim izrazom dok ulazimo u novu dimenziju pastelne palete boja.

Magija jednostavnosti

Pored pastela, Pantone preporučuje kao klasike: 11-1001 White Alyssum, 15-1304 Humus, 15-6316 Fair Green, 14-4104 Northern Drople, 18-4004 Poppy Seed.

Ove neutralne nijanse, pored bele, boje humusa, svetlo zelene i sive u svetloj i tamnoj nijansi, su savršen sklop za prostorije različitih namena.

Od kuhinje, preko spavaće ili dečije sobe raznolikost nijansi je prisutna i možete eksperimentisati u okviru granica komfora. Boje nisu previše intenzivne, imaju dubok, umirujući ton i kao takve možete se povezati sa njima na više nivoa.

Kako dalje Pantone navodi, ove boje će kreirati modnu scenu u smislu da se pasteli nadovezuju na klasike.

Slatka strana pastela na ovaj način je umirena sa raskošnim tonom jednostavnih boja. U ovom slučaju, važno je klasike ne posmtrati kao dosadne, jer je njihova aktuelnost van vremenska.

Na bazične nijanse sive i bele, komplementarno se nadovezuju boje bombona i time je Pantone kao i uvek dokazao zašto baš oni su ti koji kreiraju trendove. Mislio je i o intenzivnim nijansama, kao i o smirenim tonovima, na taj način stvarajući savršen sklad kako na modnoj sceni, tako i u našim domovima.