Plava boja-podstiče kreativnost, smanjuje apetit

Boja je najefektniji i najuzbudljiviji deo dekoracije enterijera. Svako od nas primetio je da se prijatnije oseća u prostoru koji je obojen određenom bojom. I to ne mora biti naša omiljena boja. Brojne studije potvrdile su da boje imaju izuzetan uticaj na raspoloženje, produktivnost i uopšte ponašanje ljudi. Zato je veoma važno uskladiti boju sa namenom određene prostorije. Pre toga trebalo bi se upoznati sa psihologijom boja i osnovnim efektima koji se postižu njihovom upotrebom.

Evo šta nauka o bojama kaže o plavoj boji: Plava je najčešće korišćena boja na svetu u umetnosti i dizajnu, a među najširom populacijom važi za mušku boju. Takođe, to je i dominantna korporativna boja, jer asocira na stabilnost, stručnost, znanje, inteligenciju i lojalnost (npr. Siemens i Facebook). Plava boja pripada osnovnim, hladnim bojama i podseća na vodu i nebo. Svetlo plave nijanse povezuju se sa zdravljem, mirom i razumevanjem. Tamno plavi tonovi predstavljaju moć, znanje, integritet i ozbiljnost. Često je karakterišu kao opuštajuću i urednu boju, tako da se često koristi za postizanje mira i spokoja.

Upotrebite plavu i vizuelno povećajte prostor

Energija koju emituje najveći broj nijansi plave boje je umirujuća. Ova boja snižava krvni pritisak, usporava rad srca i disanje. Zbog toga je plava idealan izbor za spavaću sobu, kupatilo i sve prostorije koje služe za odmaranje ili meditaciju. Plava boja smiruje mozak, podstiče kreativnost i učenje, tako da je enterijeristi često preporučuju za kancelarijski i poslovni prostor.

Za prostorije u kojima se planira veća aktivnost, poput dnevne sobe i kuhinje, plava nije dobro rešenje, jer može učiniti da se osećate usporeno, pa čak i depresivno. Zanimljivo je da se plavoj boji pripisuje osobina da utiče na smanjenje apetita. Pretpostavlja se da je razlog tome što u prirodi ne praktično ne postoji plava hrana. Naprotiv, plava boja hrane upozorava da je ona otrovna ili pokvarena, pa je ljudima urođeno da takvu hranu izbegavaju. Zato nutricionisti preporučuju ljudima koji su na dijeti da jedu iz plavih tanjira i tako unose manje količine hrane.

Plava je savršen izbor za uzane prostore malih dimenzija, jer kao i sve hladne boje vizuelno širi i povećava prostorije. Uz to može doprineti osećaju manje temperature u prostoru, pa čak utiče i na smanjenje telesne temperature.

Ovo sigurno niste znali o plavoj boji

Plava boja se sreće u različitim nijansama, a imena su im najčešće davali Francuzi. Tako da kada kažete plava zapravo mislite azurno plava, indigo plava, marinsko plava, noćno plava, nebo plava, paun plava, kobaltno plava, platinasto plava, tirkizna... Ukoliko se bavite dizanjem tegova, dokazano je da ćete dizati više kilograma ukoliko to činite u prostoru obojenom u plavo.

Istraživanja pokazuju da komarci prosto obožavaju plavu boju i dvostruko češće „posećuju“ prostorije u ovim tonovima. Sove su jedine ptice koje vide plavu boju.

Da li vas zanima kako bi neka od plavih nijansi izgledala na zidu određene prostorije? Ili čak u kombinaciji sa nekom drugom bojom? Sada uz pomoć naše aplikacije i malo sopstvene mašte možete sve to, pa i još više... Slikajte prostoriju koju želite da dekorišete i uz pomoć bogate palete Maxima boja kreirajte svoju idealnu kombinaciju.