Prljavo bele nijanse-mekoća kašmira i sjaj bisera na vašem zidu

Bela boja nastaje kombinovanjem svih boja vidljivog dela spektra. Kao i crna, bela je NE boja ali uglavnom ima pozitivne konotacije.
Bela boja simboliše svetlost, nevinost, dobrotu, čistoću i novi početak. U psihologiji boja bela označava i savršenstvo, jasnoću i kreativnost.

Kako je jedna od najsvetlijih boja, ona reflektuje svetlost i svaki prostor čini vizuelno većim nego što zapravo jeste. 
Ipak, ukoliko je bela dominantna, prostorija može delovati sterilno i bezlično. Zbog toga dizajneri enterijera umesto čistih, snežnobelih tonova preporučuju korišćenje tzv. prljavo belih nijansi. Toniranjem bele, dodavanjem drugih boja u nju, dobija se niz zanimljivih tonova bele boje koji su veoma aktuelni među stilistima prostora i arhitektama. 
Najpoznatije nijanse bele jesu slonova kost (ivory), biserno bela, saten bela, boja školjke, lana, stare čipke ili bebi pudera... Ove bele daće svakom prostoru autentičnost i vedrinu, a sigurno ćete izbeći ozbiljnost i uštogljenost koji čisto bela može proizvesti.
Bela se u enterijeru može podjednako uspešno kombinovati sa toplim i hladnim, tamnim i svetlijim, intenzivnim i pastelnim tonovima. Svakom kombinacijom dobićete prostor koji neće proći neopaženo, jer je bela odlična kao podloga za isticanje detalja.

Klasika na drugačiji način

Ukoliko volite otvorene prostore, svetle i bez suvišnih elemenata, nijanse bele su odličan izbor za vaše zidove. Ipak, morate biti spremni na to da se na belim površinama svaka nesavršenost i nečistoća vide mnogo izraženije nego što je slučaj sa drugim tonovima. Ovo donekle možete izbeći korišćenjem toniranih, prljavih nijansi bele boje.
Prljavo beli tonovi su nepresušan izvor inspiracije za sve kreativce koji vole da se igraju sa različitim ambijentima. Oni su uvek siguran i nepogrešiv izbor i ukoliko ste neodlučni, jer sa belom skoro da ne možete pogrešiti. Odgovaraju svakom prostoru, većem i manjem, neutralni su ali istovremeno raskošni. Bele nijanse najčešće se koriste za plafone, ali i uske manje osvetljene hodnike.

Ukoliko se odlučite da celu prostoriju okrečite u belo i to u više njenih nijansi, potrudite se da kombinujete srodne nijanse. Jedna od čestih grešaka je mešanje toplih i hladnih nijansi (npr. vanila i ledeno bela), jer tada topliji tonovi izgledaju prljavo u poređenju sa hladnim.
Detalji u bilo kojoj drugoj boji, tamnoj, snažnoj i jarkoj ili nežnoj i pastelnoj uz prljavo belu osnovu daće trodimenzionalnost i lični pečat svakoj površini. Beli tonovi odlično podnose veliki broj detalja, a bez neurednog i kitnjavog efekta. Za kuhinju je izuzetno moderna i osvežavajuća kombinacija prljavo belih nijansi sa plavim i svetlo zelenim tonovima (pistaći ili zelena jabuka).
Boja slonovače je veoma sofisticirana, unosi notu spokoja i topline u svaki prostor i veoma dobro se slaže sa toplim bojama kao što su braon, bež i tamnožuta. Slonova kost daje prozračnu i prijatnu atmosferu, što je čini idealnom za dnevne i spavaće sobe. Življi i energičniji ambijent može se kreirati kombinovanjem sa zelenim i crvenim nijansama. Posebnim glamurom i luksuzom odiše prostor boje slonovače sa crnim elementima.
I na kraju, sve prljavo bele nijanse izgledaju više nego zanimljivo, čak avangardno, na grubljim teksturama, kao što su zid od cigli ili kamena.
Iskoristite bele nijanse i stvorite uvek trendi i in ambijent kao sa stranica svetskih magazina. 
Poigrajte se kombinacijama belih sa ostalim Maxima tonovima koristeći našu aplikaciju i otkrijte idealan dizajn za vašu prostoriju - jednostavno uvezite sliku prostora koji želite da stilizujete i prepustite se beskraju kombinacija.