1.jpg1.jpg

Promenite izgled svog enterijera uz travertino tehniku

Ukoliko ste se odlučili da promenite izgled svog eneterijera, a niste u mogućnosti da kupujete nov nameštaj, predlažemo vam da razmislite o promeni boje zidova, koje dosta mogu uticati na promenu enterijera i čitavog izgleda vašeg doma.

Danas je obično krečenje i bojenje zidova bojama široko rasprostranjeno u svetu i kod nas. Međutim, u poslednje vreme pojavljuju se nove tehnike bojenja i dekoracije zidova, koje su ne samo estetski lepe, već i praktične za održavanje i čišćenje zidova, što i nije tako česta pojava kada je u pitanju obično krečenje. Ukoliko se ovim prednostima dodaju kvalitet i trajnost, onda se postiže potpuni efekat i sklad očekivanja.

Šta je travertino tehnika?

Jedna od novih tehnika bojenja zidova jeste travertino tehnika. Travertino predstavlja dekoraciju zidova, upotrebom travertino kamena. U njegov sastav pored kreča ulaze mermerni prah i kvarcni pesak, koji doprinose kamenom efektu. Materijal kojim se zidovi boje potpuno je ekološki bezbedan. U svakom slučaju, kao što smo napomenuli velika prednost travertino tehnike jesu njena dugotrajnost i kvalitet, s obzirom da poseduje veliku otpornost na vodu, UV zračenje i vremenske uticaje. Iz tih razloga, travertino tehnika pogodna je za sve enterijere pa čak i eksterijer.

Ukoliko želite moderan, ali rustičan izgled u dnevnom boravku odlučite se za dekorisanje zidova travertino tehnikom. Ovom tehnikom možete uraditi samo jedan zid na koji možete okačiti police ili slike sličnog dizajna, ili čak postaviti kamin koji će zimi grejati vašu sobu i upotpuniti izgled toplog doma.

Način primene travertino tehnike

Ako ste se već opredelili za nanošenje travertino tehnike na vaše zidove, predlažemo vam da se obratite stručnim licima koji imaju iskustva u dekoraciji sobnih zidova, kako bi vaše prostorije promenile izgled na pravi način. Ako se ipak odlučite da ovu tehniku primenite sami, pročitajte par smernica koje vam mogu pomoći u tome.

Priprema mase za trevertino dobija se dodavanjem praha u vodu, kako bi se dobila homogena masa bez grudvica. Za oko 20 kg praha potrebno je oko 5L vode. Tako napravljena masa treba da odstoji između 10 i 15 minuta, a zatim je potrebno masu još jednom promešati i ukoliko je potrebno dodati još malo vode. Kada je priprema mase gotova, potrebno je iskoristiti je u roku od 2 sata. Masa se najpre nanosi na površinu koja treba da bude suva i ravna, čista bez prašine i ostalih čestica prljavštine, kako bi dobro prionula na podlogu.

Nakon nanošenja, travertino masu bojimo po želji. Bojenjem i senčenjem postižemo efekat koji daje novi izgled starim zidovima i čitavom enterijeru. Isti rezultat možemo postići dodavanjem više srodnih boja. Bojenje se može završiti nanošenjem sloja laka ili sjaja, u zavisnosti od toga kakav efekat se želi postići. Ono što je važno napomenuti jeste da travertino tehnika sprečava razvoj bakterija. Ima nizak nivo mirisa, nije zapaljiv i prijateljski je za ljude i za životnu sredinu, te je pogodan ukoliko imate decu ili ste alergični na neke materijale. Budite sigurni da ćete opredeljenjem za promenom izgleda vašeg enterijera uz travertino tehniku dobiti potpuno novi izgled, koji će u isto vreme biti rustičan i modernog stila, a koji će učiniti da se osećate prijatno u svom domu.