Maxima default altMaxima default alt

Psihologija boja - umirujuće boje za prostor

Za svakog od nas, naši domovi i radni prostori su mesta gde provodimo većinu svog vremena. Na radnom mestu želimo da povećamo produktivnost i da smanjimo stres, dok u krugu porodice dom je naša sigurna luka i mesto na kome treba da se osećamo relaksirano i mirno.

Kako bismo udovoljili ovim zahtevima i maksimizirali potencijal svakog enterijera, pripremili smo vam kratak vodič sa predlozima boja za svaku prostoriju.

Psihologija boja je kao nauka u povoju, i mlada naučna disciplina koja se razvija čak i u pogledu terapije bojama, a mi možemo iskoristiti određena saznanja i implementirati ih u svoje prostore.

Zeleno, volim te zeleno - u dnevnoj sobi

Od vajkada se za zelenu boju zna da odmara oči i da prija našem vidu, posebno ako je nežna nijansa zelene. Kako je dnevna soba epicentar porodičnog života, pogodna je i zbog toga što sa sobom donosi vibracije prirode i zelenih površina. Zidovi obojeni u zelenu kreiraće prostor koji je opušten, harmoničan i deluje prirodno. Najčešće je zelena povezana sa rastom i obnovom i promoviše optimizam, nadu i ravnotežu.

Naš predlog za ovu prostoriju, ako ne želite da zelena bude dominantna boja u dnevnoj sobi, da kreirate akcentni zid nasuprot kauča baš u ovoj boji.

Bež i boje kafe u spavaćoj sobi

Spavaća soba je najintimnija prostorija u svakom domu i duboko je povezana sa vašim ličnim doživljajem estetike.

Za bež važi da je pouzdana, možda malo konzervativna i definitivno vrlo fleksibilna. Ova boja je ultimativno neutralna, mirna i opuštajuća. Atributi i značenja povezana sa bež menjaju se na osnovu boja koje je prate. Sa druge strane, iako je opuštajuća boja, bež se često posmatra kao dosadna i suviše neutralna boja.

Za bež i nijanse kafe bismo, kada je spavaća soba u pitanju rekli da je sve, samo ne da je dosadna boja. Ona nenametljivo dominira prostorom, dozvoljava da se igrate nijansama, i budi osećaj elegancije.Skoro da ne postoji ništa tako prefinjeno i otmeno kao spavaća soba u toplim nijansama kafe ili bež boje.

Tonovi plave u kancelariji

Plava boja se vezuje za intelektualne kapacitete, podstiče produktivnost i uliva poverenje. U prilog ovome, mnoge kompanije znajući simboliku plave biraju je za svoj dizajn ili kao svoju primarnu boju. Eto još jednog dovoljno jakog razloga da zidove svoje kancelarije obradujete nekom nijansom plave.

U psihologiji boja plava predstavlja poverenje, logiku, komunikaciju i efikasnost. Posebno je poželjno da koristite plavu kao primarnu boju u kancelarijskim prostorijama koje zahtevaju fokus i mentalno naprezanje. Ova boja podstiče bolju koncentraciju, smanjuje osećaj tenzije i doprinosi boljoj radnoj atmosferi. Idealno za svaku kancelariju, zar ne?

Želja svakog pojedinca je da živi sa što manje stresa, da bude maksimalno fokusiran na poslu i maksimalno opušten u domu. Kreirajući okruženje koja nas svojom energijom podržava u tome, možemo pomoći sebi u toj nameri. Zidovi su, kada govorimo o dizajnu, značajan element u prostoru, i sa pravim bojama možemo da ovaj faktor uskladimo sa našim željama.