Renoviranje stana: tri najvažnija koraka

O renoviranju stana se ne može generalno govoriti zato što je svaki slučaj, odnosno zato što svaki stan ili kuća imaju svoje specifičnosti pa je svakom objektu potreban drugačiji vid adaptacije.

Negde će radovi trajati duže, negde kraće. Negde neće biti rađena kompletno renoviranje, dok će na nekim mestima i te kako biti detaljnih radova. Bez obzira da li radite kompletnu ili delimičnu adaptaciju stana, postoje tri stvari o kojima treba da razmišljate i pre nego što započnete sa renoviranjem stana.

Konkretan i detaljan plan

Na početku svakog velikog posla potreban je detaljan i konkretan plan. On će vam pomoći da se usresredite kako na sitnice, tako i na one krupne stvari. Plan je tu da vam pomogne da se fokusirate, da napredujete onako kako želite. Detaljan i konkretan plan treba da sadrži šta će sve obuhvatati renoviranjem i mora biti razrađen do najsitnijih detalja. Zatim, plan treba da sadrži i plan budžeta i tačne troškove. To je važno kako kasnije ne biste došli u situaciju da morate da izdvajate ili tražite dodatan novac koji niste već izdvojili.

Zatim jako je važno dobro razmisliti o tome da li će vam biti potrebna nečija pomoć prilikom renovacije. Dakle, ne možete sigurno sve sami uraditi i naravno da će vam biti potrebna pomoć. Na vama je da odlučite da li ćete tražiti profesionalnu pomoć ili ćete tražiti pomoć vaših prijatelja amatera ili rođaka amatera. U svakom slučaju i pre samog renoviranja treba da ih pitate da li su u mogućnosti da vam pomognu i da vam se nađu u svakom trenutku. Takođe, plan mora da sadrži i okviran broj dana koliko će renoviranje trajati. Niko ne želi da se adaptacija stana oduži, s obzirom da je to jedan proces koji može da bude i te kako zamoran i zahtevan.

Uvek u fokusu treba da vam budu najvažnije stvari

Rezultati renoviranja nisu samo oni vidni koji će vaš stan učiniti lepšim. Renoviranje stana je ono što vaš stan čini funkcionalnim i prijatnim za življenje. Naravno, prijatnim će ga učiniti i dodatni elementi i na to će uticati naravno i "šminkanje" stana.

Međutim, ono što niko neće videti kada uđe u vaš stan jesu na primer hidroizolacija, kao i vodovodne ili elektro instalacije u vašem stanu. To je i te kako važno proveriti i zameniti ili popraviti prilikom adaptacije ukoliko je to potrebno. Mnogi će nekada zanemariti te nazovimo ih sitnice, ali to nikako nisu sitnice. Ukoliko zanemarite te "sitnice" onda to može kasnije da prouzrokuje i te kako velike probleme.

krečenje

Uključiti i krečenje

Prilikom renoviranja stana treba da razmišljate i o krečenju. Kada već pomerate sve stvari i kada već radite renoviranje, onda bi bila velika šteta i da ne okrečite stan. Takođe, vrlo je važno odabrati kvalitetne boje za krečenje. Vreme i trud koji uložite u krečenje stana je isti, bilo da koristite kvalitetne ili nekvalitetne boje. Zbog toga, naš savet je da uvek odaberete kvalitetne boje. Ako ste u mogućnosti, vodoperive akrilne boje ili lateks boje su odličan izbor jer su lakše za održavanje.