Retro boje u modernim domovima 1920x400.jpgRetro boje u modernim domovima 1920x400.jpg

Retro boje u modernim domovima

Postoji razlog zbog kojeg ljudi kažu da se trendovi uvek vraćaju u velikom stilu - i to je istina. Boja zlata i bebi roze koja bi vas mogla podsetiti na kuću vaše bake, ovih dana pojavljuju se u enterijerima. A ako pitate nas, to je sjajna stvar, jer ne postoji ništa tako zanimljivo kao stare aktuelnosti u novom konceptu.

Kada kažemo retro - na šta mislimo?

Teoretski, svako doba pre našeg, kao i svi trendovi - mogu da dobiju epitet „retro“. Kada govorimo o uređenju domova, u današnjici, retro domovima se nazivaju oni koji imaju prizvuk pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka.

Ovaj period u dizajnu odlikuju - vesele boje, malo napadni i divlji printovi i sloboda u kombinovanju stilova i tekstura . Jer retro dozvoljava da budete drugačiji, prenaglašeni i samo svoji.

Iako nemamo vremensku mašinu, trendovi u dizajnu i modi nam dozvoljavaju da plovimo kroz vreme. Neki trendovi i boje ipak ostaju vanvremenski i odolevaju različitim vremenima, kao i novitetima.

Vintage stil koji podržava retro ideju dizajna je jedan od najomiljenijih stilova.

Koje boje su retro?

Retro boje su one koje su često manje zasićene i imaju „ravniji“ osećaj od ostalih nijansi. Šeme retro boja se često koriste za stvaranje starog ili vintage osećaja i delimično su se vratile u modu zbog popularnosti foto filtera u aplikacijama za mobilne telefone kao što je Instagram.

Posebno se retro prizvuk potencira na Pinterestu koji mnogima služi kao inspiracija za uređenje, organizaciju nameštaja i kao must have pravac. Ono što su nekada bili luksuzni časopisi za opremanje doma, danas su društvene mreže koje diktiraju trendove i služe kao mejnstrim u enterijeru.

Retro boje se još nazivaju i nostalgičnim bojama.

Retro dnevna soba

Kada je staro opet novo

Retro stilovi boja pojavljuju se u raznim svrhama, ali često viđamo više modnih, „ravnih“ boja u stilu art deco koje se koriste u projektima. Od boje narandže do žućkasto smeđe, preko prljavo bele do plave, retro boja se definitivno vraća.

Šema boja je takođe još jedan način da svoj dizajn u enterijeru zaista istaknete i razlikujete se od svih drugih. Korišćenjem manje zasićenih boja možda ćete moći da odaberete jaču nijansu kao primarnu boju za svoj dom. Boje poput mint zelene, puder roze, jarko žute ili tamno sive mogu biti inspracija za jednu sobu u domu kojoj biste dali taj retro šmek, ili pak ideja za uređenje čitavog stana.

Retro trend dopunjuju i druge različite karakteristike, kao što su upotreba krugova i zvezda (ili drugih geometrijskih oblika), tekstura i zakrivljenih ili dramatičnih komada nameštaja.

Spavaća soba u retro stilu

Prva stvar koju primetite kod retro šeme boja je nedostatak svetle boje. Nijanse se prigušuju - često i previše, ali ne do nivoa pastela - da bi se dobio poseban izgled.

Korišćenje retro šema boja može biti zabavan i zanimljiv način pristupanja dizajnerskom projektu i opremanju doma.

Eksperimentišite sa raznim bojama kojima nedostaje potpuna osvetljenost i zasićenost da biste stvorili najautentičniji izgled. I ne zaboravite da prilagodite teksture i materijale koji podržavaju ukupni vintage osećaj koji kreirate. Stil prošlih dana trebao bi biti jednostavan i direktan. Imajte to na umu prilikom izbora boja.