Sidi Bu Said – plavo bele fasade koje pričaju priče 1920x400.jpgSidi Bu Said – plavo bele fasade koje pričaju priče 1920x400.jpg

Sidi Bou Said - plavo bele fasade koje pričaju priče

Sidi Bou Said važi za biser mediteranske obale. Smešteno na oko 20 km od Tunisa, ovo slatko mesto je popularno i među stranim posetiocima i među lokalnim stanovništvom. Nije ni čudo zašto - šetnja plavim i belim ulicama deluje kao da je prizor sa stare razglednice.

Neverovatno živopisno, Sidi Bou Said je boemsko predgrađe Tunisa na primorju, prepuno savršenih raznobojnih zgrada sa prozorima od kovanog gvožđa i nebesko plavim drvenim vratima.

Jedna od najpopularnijih stvari koju ovde treba uraditi ako ste turista je jednostavno uživanje u kapućinu i posmatranje sveta u šetnji.

Možete i da lutate uskim tihim ulicama (automobili su zabranjeni) i uzmete najbolje od ovog primorskog gradića- tišinu.

Ovo je takođe jedno od najboljih mesta u Tunisu za kupovinu keramičkih radova po kojima je ta zemlja poznata.

Zahvaljujući naporima francuskog umetnika i muzikologa, barona D'Erlangera, autora šestotomne enciklopedije o arapskoj muzici, selo je 1915. dobilo zakonsku zaštitu kako bi se osiguralo da ono ostane u izvornom stanju. Od tada je grad postao sinonim za umetnost i kreativnost, pružajući utočište mnogim poznatim slikarima, piscima i novinarima.


Umetnički ćoškovi Sidi Bu Said

Selo je dašak svežeg vazduha nakon zauzetog Tunisa i služi kao vikend izlet za gradske umetnike, boemsku omladinu, porodice i elitu, kao i ključna stanica u tuniskim itinerarima tura i krstarenja.

Ovo maleno mesto nalazi se na litici s pogledom na Sredozemno more i Tuniski zaliv.

Ovo je i grad umetnika koje ovde već dugo privlače svetlost i boje. Ulice su zaslepljujuće blistave na podnevnom suncu, ali okolina je ovde iznenađujuće bujna, sa ružičastim cvećem koje ističe plavo-belu šemu boja. Šetajte ulicama i ugledaćete povremena - buntovna crvena i žuta vrata.

Gradić je i umetnička prestonica Tunisa koji je inspirisao mnoge slavne umetnike poput Pola Klea i pisca Andre Gidea.

Tokom dana, Sidi Bou Said je uzbudljivi gradić sa mnoštvom prodavnica i trgova. Ono što je specifično za ovaj grad je arhitektura grada, koja je očuvana poslednjih sto godina.


Lepota plavog tunižanskog grada

Sidi Bou Said nazivaju Santorinijem Tunisa ili plavo beli tunižanski grad. Cela priča oko fasada u plavoj i beloj boji je iskorišćena vrlo pametno i strateški, ne bi li se seoce ucrtalo na mapu najpoznatijih „must to visit destinacija“ i to je ono što mu je donelo slavu.

Zašto mesto bije glas da je gozba za sva čula je i činjenica da tamo u vazduhu mirišu jasmin i cvetovi narandže, sa tajnim vrtovima i dvorištima ispunjenim cvećem, skrivenim među ulicama.

Upravo je Sidi Bou Said inspirativni dokaz koliko su fasade kao takve, važan element u vizuelnom identitetu grada.

Gradić slovi i za jedno od najfotegeničnijih destinacija na svetu, jer je svaki ćošak interesantan, drugačiji i autentičan.

Očuvanjem fasada, meštani su uspeli da prenesu istoriju i kosmopolitski duh mesta. Još jedan zanimljivi momenat u arhitekturi su moucharabiehs - drvene rešetke oko balkona i prozora koje održavaju unutrašnjost hladnom, ali i provetrenom.

I baš tu se krije tajna ovog mesta i njegovog šarma. Između zidina, plavo belih fasada, oslikanih vrata i prozora ovo mediteransko seoce je ukralo srce svih koji su ga makar jednom posetili.