Maxima default altMaxima default alt

Skandinavski stil kao inspiracija za uređenje

Svi ljudi imaju tendenciju da prostor u kome borave bude prijatan i ugodan za život. Ako je ovo i vaš san, skandinavski dizajn će vam definitivno pomoći da ostvarite tu svoju težnju. Ovaj stil je za one koji vole jednostavnost u dekoraciji. Za one koji žele prostor u kome će se osećati mirno i opušteno uz harmonično i suptilno raspoloženje koje podstiče ovaj stil.

U daljem tekstu ćemo vam otkriti sve o njegovom poreklu, kako ga možete implementirati u svom prostoru i sve ono što vas zanima o skandi stilu uređenja.

Odlike skandinavskog dizajna

Njegov izgled definišu čiste linije, šik minimalizam, funkcionalnost bez žrtvovanja lepote nameštaja i prostora. Skandinavski stil favorizuje svetle, prozračne prostore i inspiriše divno spokojan osećaj u domu baš zbog čistine njegovih formi.

Skandinavski dizajn se pojavio tokom tridesetih godina prošlog veka u pet nordijskih zemalja: Danskoj, Finskoj, Islandu, Norveškoj i Švedskoj. Međutim, „putovao“ je kroz vreme i kontinente da bi promovisao i prikazao različite radove nordijskih dizajnera enterijera.

Život u današnjici i moderno doba su prepuni haosa, stresa i stalne buke, međutim postoji nešto tako zdravo u minimalističkim skandinavskim dizajnerskim idejama. U našem svakodnevnom životu, toliko smo zauzeti i naši umovi uvek rade i stalno smo uključeni u dešavanja i informacije.

Filozofija skandinavskog dizajna i boje

Za prostor koji ima skandi dizajn važi da je to udobno mesto koje nam mogućava da se opustimo što je neverovatno važno za naše blagostanje. Pored toga, ovaj stil nudi funkcionalnu, ali lepu životnu atmosferu koju je teško naći u drugim stilovima.

Najčešće korišćene skandinavske boje su neutralne i monohromatske - svetle, tople bele u kontrastu sa crnom i žutosmeđom ili oker bojom. Ove boje mogu biti i u vidu dodataka koji se koriste kao akcenti. Različite nijanse ružičaste, sivo-plave i boje ukorenjene u prirodi - poput boja začinskog bilja - najpopularnije su u skandinavskom dizajnu.

Teksture i materijali

Kada govorimo o samoj teksturi dizajna, organski i prirodni materijali često zauzimaju ponosno mesto u skandinavskom dizajnu, odražavajući odnos skandinavskih i nordijskih zemalja prema prirodi. Drvo, osvetljeno kako bi se uklopilo u neutralnu paletu boja, pamuk i vuna su u velikoj meri zastupljeni u skandinavskom dizajnu enterijera.

Tipično, u skandinavskom dizajnu nema ničeg što je suvišno; uklanja se nepotrebno, prikazujući bitne elemente svakog pojedinačnog komada.

Vodeći princip skandinavskog dizajna je uspostavljanje harmonije čoveka sa okolinom i stvaranje stvari napravljenih da traju. Nastoji da upotpuni umetnost dobrog življenja promovišući jednostavno kućno okruženje koje je ispunjeno kvalitetnim stvarima i poboljšava neopterećen način života lišen viška konzumerizma.

Skandinavski dekor prati princip dizajna „manje je više“. Tokom prošlog veka, skandinavski domovi su tradicionalno bili mali, tako da nisu dozvoljavali velike količine ukrasnih predmeta i akcenta. Dakle, dizajneri i promoteri ovog stila imaju tendenciju da izbegavaju kitnjaste ili preterane detalje.

Skandinavski dizajn enterijera odražava kulturu i klimu severa, zemalja u kojima su zime duge i oštre, a udobni funkcionalni domovi su neophodni elenti života. U to ime, inspirisani ovim tekstom, ovog novembra izbacite sve viškove iz svog doma, i potrudite se da uživate u jednostavnosti, koja je sve samo ne dosadna.