1.jpg1.jpg

Šta sve treba da znate kada birate boju fasade za svoj dom?

Iako vam se tako možda ne čini, ali boja fasade vaše kuće mnogo govori o vama i vašim ukućanima. Osim što ukazuje na karakter onih koji u njoj žive, boja fasade govori mnogo i o onome ko vašu kuću projektuje. Fasada je “lice” kuće, ono što posetilac prvo vidi kada dolazi kod vas, i to je ono što se najčešće pamti. Spoljašnjost kuće je ono po čemu se vaš dom prepoznaje, zato pažljivo birajte svaki detalj.

Vrlo je važno koju boju fasade birate. Naravno, osim nijanse, važan je i kvalitet fasade, jer i najlepša boja gubi na svom značaju ukoliko počne posle godinu ili dve intenzitet boje bledi.

Koju boju fasada treba izabrati?

Najpraktičnije, i one koje se najčešće biraju, jesu fasade neutralnih boja. Tradicionalne i jednostavne, neutralne boje su lake za održavanje i ako njih izaberete, najmanja je verovatnoća da ćete pogrešiti. Neutralne boje peska i kamena u trend koji nikad ne izlazi iz mode. Ujedno, sigurno ćete se uklopiti u sredinu gde vam se kuća nalazi, odnosno u komšiluk. Ukoliko odlučite da koristite fasadnu ciglu, onda možete da farbate površine fasadne cigle, a najpre se preporučuju cigla crvena, bela ili žuta boja cigle. Takođe, možete fasadu dodatno ukrasiti dekorativnim kamenenom. Nemojte se ni previše ograničavati, niti sputavati svoju maštu. Primera radi, određeni narodi imaju karakterističnu boju fasada, pa se tako recimo u Slovačkoj mogu videti domaćinstva sa plavim fasadama. U Italiji su boje na kućama u određenim mestima zaštićene, i ne smeju se menjati. Postala su poznata po karakterističnim bojama kuća, i upravo to ih čini nesvakidašnjim i privlačnim za turiste.

Zanimljivost: Pigmenti u bojama

Svi imamo svoje omiljene boje, i volimo da ih uklapamo, bilo da je reč o odeći, enterijeru, omiljenoj šolji, ili fasadi. Ipak, da li ste se ikada zapitali, šta je to što neku boju čini baš takvom? Kako se postiže određena boja i nijansa? Odgovor su pigmenti u bojama. Pigmenti su male i nerastvorljive čestice koje daju ton određenom premazu. Pigmenti mogu da reflektuju ili upijaju svetlost. I upravo je to ono što boji materijal. Njihova korist ogleda se i u tome što boju štite od UV zračenja i ostalih atmosferskih uticaja. Tako boja dobija na kvalitetu. Na našem tržištu ih možete naći pod nazivom pigmenti, toneri ili koloranti. Uz pomoć njih dobijate željenu nijansu.

Podela pigmenata

Postoji nekoliko hiljada različitih pigmenata. Dele se po tome iz koje sirovine se dobijaju, od čega se sastoje, kako se obrađuju, i na osnovu još mnogo faktora. Najpoznatija podela je na organske i neorganske pigmente. Organski pigmenti zasnivaju se na jedinjenjima ugljenika. Upotrebljavaju se dobijanje intenzivnije i čistije tonove, ali imaju i manju pokrivnu moć. Takođe, zbog svog sastava, nisu previše otporni na UV zračenja, kao ni na uticaj cementa, koji je čest materijal u građevinarstvu. Ovakva vrsta pigmenata najčešće se koristi za unutrašnje zidove. S druge strane, neorganski pigmenti imaju veću česticu, a samim tim i jaču pokrivnu moć. Otporni su na UV zračenja, kao i na uticaj baznih odnosno alkalnih sredina. Kada vidite nijanse sa oznakom “F” na MAXIMIX tonskoj karti imajte u vidu da su ovi pigmenti neorganskog porekla, i da su odlični za fasadne boje i fasadne maltere.