Svetle ili tamne nijanse na zidovima – šta-odabrati_ 1920x400.jpgSvetle ili tamne nijanse na zidovima – šta-odabrati_ 1920x400.jpg

Svetle ili tamne nijanse na zidovima - šta odabrati?

Šta je bolje - tamne ili svetle nijanse, jedno je od najčešćih pitanja sa kojima se suočavaju svi koji treba da odaberu boju za zidove. Izgled boje na uzorku u prodavnici, može se potpuno razlikovati od onoga kako će ona izgledati u vašoj sobi. Ponekad svetle nijanse mogu izgledati razočaravajuće,dosadno i nejasno na zidovima, a tamne boje mogu izgledati iznenađujuće bogato i prijatno. Sa druge strane, tamne boje mogu delovati previše luksuzno a vi možda želite da ostavite utisak pristupačnog doma.

Kada treba odabrati svetle boje?

Svetlije boje odlično će funkcionisati u velikim otvorenim prostorima (na primer ako imate veliku dnevnu sobu ili grandioznu trpezariju). Ove boje su takođe praktične u prostorima poput kućnih kancelarija i radionica. Između prirodnog svetla i mešavine ambijentalnog i naglašenog osvetljenja, prostori sa svetlim do srednje tamnim bojma, izgledaju sjajno. Ono što je posebno zanimljivo sa svetlim bojama je njihova moć da se uklapaju u enterijere različitih namena i za različite potrebe.

Bela spavaća soba može biti šik ili romantična. Puno prirodnog svetla, uparenog sa dobro dizajniranim, prilagodljivim sistemom osvetljenja, osigurava da beli zidovi ostvare svoj dizajnerski potencijal u vašim sobama.

Soba u svetlo pink nijansama

Porodice pretežno biraju svetlije nijanse za dečije sobe jer takvo okruženje prija najmlađima. Ono što je preporučljivo za svetle boje jeste nijansiranje u okviru iste boje. Vanvremenska bela, u nijansama od ledene do boje kapućina, je takođe dobra univerzalna ideja. Paleta boja sastavljena od nekoliko nijansi iste boje ima čist, sofisticiran, savremen izgled.

Kada treba odabrati tamne boje?

Tamne njanse izgledaju predivno u manjim, zatvorenijim prostorima. One mogu stvoriti atmosferu koja je istovremeno ugodna i prostrana i preporučuju se za spavaće sobe, biblioteke i garsonjere. Tamne boje su takođe sjajne na naglašenom zidu kako bi stvorile žarište u većoj sobi. Za ove boje važi i veliki mit da „zatvaraju“ prostore i stvaraju osećaj teskobe, što nije istina.

Tamni prostori su preporučljivi kada želite intimnu atmosferu. Ljudi ih često biraju i za hotele ili enterijere koji treba da deluju luksuzno, poput poslovnih prostora. Ono što je specifično za tamnije nijanse je da one traže vrhunsku tehniku nanošenja. Potrebno je da budete maher u bojenju ili da angažujete profesionalca kako se ne bi videli prelazi.

Spavaća soba u tamno sivim nijansama

Šta ako imate boju koja vam se sviđa, ali ne izgleda lepo na zidu?

Osvetljenje će rešiti mnoštvo problema sa nijansama. Vodite računa da li u vašoj sobi imate više prirodnog ili veštačkog svetla i koja je namena sobe. Ako imate akcentni zid, preporuka je da svetlost u sobi pojačava dejstvo naglašene boje.

Boja ima veze sa ambijentom u sobi, a svetlost određuje percepciju boje. Izaberite unutrašnju boju na osnovu raspoloženja koje želite da iskusite u sobi i koliko dobro svetlo podržava tu iluziju. Uobičajena mudrost kaže da svetli zidovi vizuelno proširuju prostor, a tamni zidovi „skupljaju“, ali soba u boji čokolade može biti zapanjujuća, dok dizajnersko - bela trpezarija može izgledati dosadno i sterilno. Prekršite neka pravila da biste pronašli pravu boju za svoj prostor.

Pa, šta je bolje - tamne ili svetle boje? Jedno nije bolje od drugog. Sve je u veličini prostora, osvetljenju i načinu na koji treba da koristite prostor. Volimo i svetle i tamne boje, samo je važno da vodimo računa da naši izbori oslikavaju nas.