Tople i hladne nijanse boja u enterijeru

Verovatno ste se do sada sreli sa podelom boja na tople i hladne. Možda i znate koje boje pripadaju toplim, a koje hladnim nijansama. Većina nas je to učila u školi.
Ali, šta to konkretno znači za Vas? I, kako da to najbolje iskoristite pri dekorisanju neke prostorije?
Evo odgovora.

Kada posmatramo boje, primećujemo da se one razlikuju i to na nekoliko načina. Neke od njih asociraju na svetlost, sunce, toplotu i to su tople boje. Njih čine žuta, crvena i narandžasta. Crvena boja je najtoplija boja u spektru, ona je energična, intenzivna i privlači pažnju. Većina dizajnera će vam reći da su tople nijanse one koje u sebi sadrže veći procenat žute ili crvene.
Tople boje u prirodi ili u enterijeru stvaraju utisak da se približavaju posmatraču. 

S druge strane su boje koje podsećaju na vodu, nebo i mir. To su plava, zelena i svetlije nijanse ljubičaste (lavanda i jorgovan). Krajnje pojednostavljeno, svaka boja koja u sebi sadrži plavu je hladna boja. Tamniji tonovi ljubičaste, sa jačim udelom crvene boje imaju više karakteristika toplih nijansi. Uostalom, svaka topla boja može imati svoj hladniji izgled i slabiji intenzitet ukoliko se u nju doda bela. Posmatranjem zidova ili slika na kojima dominiraju hladne boje čini se da se one udaljavaju od onoga ko ih promatra.
Postoje i neutralne boje koje ne možemo svrstati ni u jednu od ovih grupa, a to su bela i crna, bež, siva i braon.

Toplo ili hladno - ključ je u balansu

Enterijeristi često koriste karakteristike toplih ili hladnih boja kako bi stvorili odgovarajući ambijent u prostoru. Isto tako, dobro poznavanje osobina boja može pomoći da se u prostoriji nadomeste određeni nedostaci, a istaknu prednosti. 
Zato, ukoliko planirate uređenje stambenog ili poslovnog okruženja, najbolje je da se obratite profesionalnom timu. To je ujedno i garancija da ćete uz kvalitetne materijale i stručno praktično znanje dobiti potpuni sklad vaših želja, potreba i mogućnosti. 
Ipak, neće biti na odmet da i sami znate nekoliko osnovnih pravila upotrebe toplih i hladnih nijansi na zidnim površinama.
Najbitnije što bi trebalo zapamtiti je da ni u jednoj prostoriji ne smeju biti isključivo tople ili hladne nijanse. Uvek ih treba kombinovati i to u zavisnosti od efekta koji želite da dobijete. Kao i u svim elementima dekoracije potrebno je imati balans ili kontrast.

Toplijoj i intimnijoj atmosferi doprineće tople boje kao dominantne u enterijeru. Tople nijanse su pogodne i za veće prostore, koje će vizuelno učiniti manjim i prijatnijim. Ove boje su idealne za prostore kojima nedostaje prirodna svetlost i koji su severno orijentisani. Često se sreću u trpezarijama, kuhinjama i dnevnim sobama.
Hladni tonovi čine manje prostore vizuelno većim, a osunčane i tople, hladnijim, mirnijim i prijatnijim za boravak. Hladnije nijanse daće potreban mir prostorijama namenjenim za odmor, poput spavaćih soba. Preporučuju se i za enterijere koji gledaju na južnu stranu.

Na kraju, nije toliko važno da li ćete izabrati jednu dominantnu boju, a detalje u drugoj ili će sve prštati od eksplozije kolora. Nije bitno ni po kojoj shemi uklapate boje. Krajnji cilj je da postignete harmoniju i dobar ritam među bojama koji odgovara vašem ukusu i temperamentu i dobijete prostor u kojem se prijatno osećate.