Trikovi za nanošenje boje na zidove 1920x400.jpgTrikovi za nanošenje boje na zidove 1920x400.jpg

Trikovi za nanošenje boje na zidove

Bojenje unutrašnjih zidova prostorije jedan je od najlakših i najpopularnijih zahvata koje sami možete napravite u kući, jer sveži premaz boje može da obezbedi pristupačnu transformaciju sobe. Pre nego što započnete sa krečenjem, odnosno bojenjem zidova u vašem domu, pročitajte naše korisne savete o tome kako zidove okrečiti poput profesionalaca.


Krečenje stana

Uklonite prekidače svetla i izlazne navlake za utičnice

Započnite odvrtanjem svih električnih prekidača i izlaznih poklopca sa zidova. Da biste osigurali da se vijci za utičnicu ili prekidač za svetlo ne izgube, postavite vijke i poklopce u malu plastičnu kesicu. Ako postoje različiti vijci ili poklopci različitih veličina, svaki par poklopca i šrafova stavite u svoju plastičnu vrećicu, a na prednjoj strani vrećice zapišite lokaciju električne utičnice, kako biste kasnije brzo mogli ponovo da instalirate poklopac.


Kako da okrečite kao profesionalac

Pitajte za uzorke sa bojama

Umesto da odmah kupujete boju za vaš zid, zatražite uzorke boja jer oni olakšavaju vizuelizaciju kako bi boja izgledala na zidu i mogu se lako pomerati po sobi ili skidati sa zidova.

Obavezno testirajte uzorke boja u sobi tako da možete videti kako izgledaju boje na prirodnoj svetlosti i uveče sa upaljenim lampicama u sobi. Često će veštačka svetlost promeniti izgled boje, bacajući više žutog ili plavog tona na, tako da je važno uvek testirati boju pre krečenja.


Uzorci boja za zidove

Zaštite sobu

Postavite najlon na pod i na sav nameštaj u sobi da biste ih zaštitili od boje. Važno je znati da najlon različitih debljina možete kupiti u svakoj farbari.

Pre nego što započnete sa krečenjem, neophodno je da zidove pripremite za isto. Ispunite sve rupe u zidu, obrišite zidove vlažnom krpom da uklonite prašinu od brušenja da se prašina ne bi zalepila za boju. Ako na zidovima ima masnoće, koristite sredstvo za čišćenje koje uklanja masnoće na zidovima, jer boja možda neće hteti da se zadržava na takvim površinama.

Ako želite da krečite preko tamnih zidova, obavezno premažite sloj temeljnog premaza pre nego što počnete jer ćete tako smanjiti broj premaza koji ćete morati kasnije da nanosite.

Proširite doseg prilikom bojenja

Kupite izvlačivi valjak za boju ili pronađite valjak za krečenje koji će vam omogućiti da zavijte držač na bazu i pričvrstite dršku metle tako da možete da se popnete do plafona bez penjanja na merdevine.


Saveti za bojenje zidova

Zapakujte pribor

Ako pravite duže pauze između slojeva za krečenje sve četke za boju i valjke spakujte fino u plastičnu kesu. Tako ćete sprečiti da se boja isuši za dan ili dva.

Krečite sunđerom

Ovo je druga tehnika krečenja koja izgleda upravo kako i zvuči: uključuje upotrebu spužvastog valjka za boju ili bukvalno sunđera za dodavanje dinamičke teksture. To je vrlo lako izvršiti i ne zahteva nikakvu specifičnu veštinu ili stručnost, tako da je to sjajan projekat za učešće cele porodice.

Napravite šare metlom

Različite oblike takođe možete kreirati i korišćenjem nekih nesvakidašnjih tehnika za nanošenje boje za krečenje kao što je upotreba metle. Metlom za čiščenje koja je raširena, trebalo bi preći uzduž, od plafona do poda, preko sveže okrečenog zida, kako bi se stvorilo prelivanje boja sa pravilnim uzdužnim prugama.

Za dizajn u vidu geometrijskih šara, možete aplicirati boje za krečenje preko molerske trake, postavljene u onim oblicima u kojima ste zamislili svoj novi zid. Za koju god tehniku da se odlučite naoružajte se strpljenjem, jer svaki početak je težak.