Zelena boja-obojite svoj prostor prirodom

Enterijeristi prosto obožavaju zelenu boju. Evo i zašto... Zelena boja je neutralna i slaže se sa skoro svim ostalim bojama. Veoma lako je koristiti zelenu pri uređenju prostora i veoma teško možete pogrešiti u kombinaciji sa drugim tonovima.

Ukoliko se pitate da li je zelena pravi izbor za neki deo prostora ili detalj u njemu, najčešći odgovor jeste DA.

Zelena je simbol prirode, rođenja, vedrine i zdravlja. To je boja mira i balansa. Snižava krvni pritisak, smiruje nervni sistem, ublažava stres i umor, a neka istraživanja potvrđuju da je delotvorna kod migrena i iscrpljenosti. Prostor obojen u zelene tonove poziva na dobrodošlicu, deluje umirujuće i uravnoteženo. Idealna je za trpezarije, spavaće sobe i kupatilske prostorije koje služe za relaksaciju i odmor.
Kako zelena podstiče koncentraciju i razmišljanje, često je dominantna u radnim sobama i prostorijama namenjenim učenju. Zelena pripada grupi hladnih boja, pa stručnjaci preporučuju da se uvek kao balans u prostoriji upotrebi i neki detalj u toplim tonovima (crvena i narandžasta).

Zelena i druge boje u enterijeru

Zelena boja spada u uravnotežene boje i u kombinaciji sa ostalim bojama veoma lako daje željene efekte. Postoji nekoliko proverenih kombinacija koje će vam preporučiti svaki stručnjak za uređenje prostora.

Zelena i crna: dobitna kombinacija za postizanje luksuza i elegancije, naročito ako upotrebite neku od tamnijih nijansi zelene boje.
Zelena i bela: doprinose utisku svežine i prijatnosti u prostoru, a različiti tonovi zelene otvaraju vrata kreativnosti i igri.
Zelena i žuta: odličan izbor naročito za dečje sobe jer asociraju na mladost i vitalnost.
Zelena i plava: idealno se slažu u prirodi, pa će i u Vašem domu, naročito ako želite da prostor osvežite i date mu „prirodniji“ izgled.
Zelena i crvena: sačuvajte praznični duh tokom cele godine, jer ova kombinacija nedvosmisleno podseća na novogodišnju atmosferu.
Zelena i braon: daje toplinu i osećaj sigurnosti prostoriji, posebno prijatna kombinacija boja koja se često može sresti u prirodnom okruženju.
Zelena i roze: veoma čest spoj naizgled nespojivog. Uz dodatak srebrnih ili zlatnih tonova, postiže se dodatna glamuroznost prostora.

I ovo bi trebalo da znate o nijansama zelene

Zelena ne pripada primarnim bojama već se dobija mešanjem plave i žute. Postoji niz različitih nijansi od najsvetlijih pa do tamnozelenih. Sofisticirani izgled posebno se postiže nijansama poput lista žalfije i zeleno žute. Svetlo zelene zidove najbolje je upotpuniti nameštajem svetlih boja, dok bi uz tamnije tonove trebalo uklapati plave i tirkizne komade i detalje. Pastelne nijanse zelene odlična su osnova za nameštaj od prirodnih materijala kao što su lan, drvo, pruće, juta... Poslednjih godina pravi hit među dizajnerima je gilford zelena, prijatna nijansa koja nastaje mešanjem braon i sive boje.
Ukoliko ste pobornik Feng Shui načina uređenja prostora, mint zelena nezaobilazna je u dekoru kuhinjskih prostorija. Upečatljiva i spektakularna smaragdno zelena savršena je za akcentovanje u enterijeru. Bliska je tirkizno zelenim tonovima, ali je smatraju elegantnijom i otmenijom. Možete je tonirati u izražajniji ili pastelniji ton i tako prilagoditi svakoj prostoriji.

Definitivno ste odlučili da želite zelenu boju na svojim zidovima. Ali koju nijansu i kako je uklopiti sa ostalim bojama? Naša aplikacija će vam pomoći da dođete do odgovora. Pustite mašti na volju i pogledajte kako bi Vaš enterijer izgledao u najrazličitijim kombinacijama Maxima boja.
I naravno, pozovite stručni tim da to sprovede u delo.