1920-x-400.jpg1920-x-400.jpg

Nga fabrika e braktisur deri te inspirimi

Jo rrallë, pikturat si vepra artistike llogariten si elite, vlera të paarritshme që shihen nëpër galeri dhe muze. Mirëpo, sikur gjithë të tjerat, edhe këto mund të shihen nga një kënd tjetër.

Galeri jokonvencionale artistike mund të ketë kudo, ndërsa inspirimi për artistin vizual mund të jetë absolutisht gjithçka që e rrethon. Dëshmi për këtë është një copë e shijshme e shalqirit që paraqitet në një mur betoni në një fabrikë të braktisur për banesa e cila gjendet në afërsi të Podgoricës.
Objektet e braktisura industriale, fabrikat, magazinat, kazermat... qëndrojnë të nemitura përreth nesh dhe dëshmojnë për idealet ekonomike të një kohe të kaluar. Këto vende plotësisht të rëndomta, me të vërtetë koha i ka formësuar në diçka të jashtëzakonshme. Nën mëshirën e natyrës dhe të shkreta, të shkatërrimit dhe të disa kalimtarëve të rastit, më së shpeshti janë të dënuara që të zhduken. Për shumicën e njerëzve, ato janë ndërtesa të trishtuara, rrënoja të errëta që e shkatërrojnë bukurinë dhe sigurinë në ndonjë rajon.

Mirëpo, artistët e shikojnë botën në mënyrë tjetër, ndërsa nuk e pëlqejnë atë që e shikojnë, ata e përdorin dhuntinë e tyre që ta ndryshojnë, zbukurojnë dhe t’i japin kuptim të ri.
MAXIMA gjithmonë është këtu, me ngjyrat dhe me materialet e saj që ta përkrahë çdo ide kreative.

Ngjyrat flasin më zëshëm se fjalët

Objektet e vjetra e të braktisura industriale shumë shpesh bëhen shesh lojërash për inspirimin e artistëve vizualë. Aty paraqiten veprat origjinale artistike, një lloj i vizionit të idealizuar dhe gjithsesi interesant i realitetit.
Në 10 kilometra nga Podgorica, në Spuzh gjendet fabrika e braktisur e banesave. Muret e lartë nga betoni me dekada i ruajnë kujtimet e njërit prej gjigantëve ekonominë nga Jugosllavia e vjetër dhe janë skenografi ideale për film fantastik-shkencor.

Duke shëtitur përreth saj, artisti vizual Misho Joksiq i cili gjithashtu jeton në afërsi, kishte parë diçka tjetër. Pasi që për artistin nuk ekziston e pamundshmja dhe jo e zakonshmja, shumë shpejtë objekti prej betoni që gjendet në fushën në afërsi, ai e shndërroi në copë kaçkavalli Trapist. Pas kësaj, në njërin mur të vdekur të fabrikës u paraqit një copë e shalqirit. I gjithë procesi është paketuar në një video reportazh interesant në bashkëpunim me Matija Mitroviq, Ana Bozhoviq dhe Ivan Knezheviq i cili e kishte bërë regjinë e këtij video reportazhi.

Neve na interesonte se përse ishte vendosur për këtë lloj të shprehjes artistike dhe cili është qëllimi i tyre?

“Nuk e di përse, ndoshta për shkak se është e pamundur që në mes të fushës të qëndrojë një copë kaçkavalli. Në disa qindra metra më larg, të paraqitet një shalqi i madh. Mendoj se diku prapa trurit e kisha Klaes Oldenburgun dhe skulpturat e tij të mëdha. Që atëherë mendoj më shumë në drejtim që, nga objektet e zakonshme të përdorura të bëj diçka jo të zakonshme dhe t’u jap kuptim krejtësisht të ri, me ngjyrë këtë ta materializoj e ta gjallëroj.”
Në të dy projektet, Misho ka punuar me materiale dhe ngjyra të Maxima. Ai do ta thotë këtë për bashkëpunimin me kompaninë tonë.
“Në plan janë projektet e mëtejshme me Maxima dhe më vjen mirë që po bëhet firmë e cila po e ndihmon artin dhe artistët që të afirmohen dhe se nuk e përdorin artin vetëm si reklamë dhe për prezantimin e produktit të saj.”

Kush është Misho Joksiq?

Artisti malazias Misho Joksiq ka lindur në Doboj, BeH. Është diplomuar në dizajnin grafik në FAB (Fakultetin e Arteve të Bukura) në Cetinjë dhe jeton e punon në Podgoricë. Merret me vizatim të muraleve, hapësirave, lokaleve, fotografi dhe ilustrim. Ai e ka dhënë kontributin e tij artistik me fotografimin e Kështjellës Shpanjolla, ndërsa disa prej muraleve më të njohura në Podgoricë janë vepra të tij.


Ostali saveti

DOWNLOAD CENTAR.jpg

Arti në muri

Shumica e Molerave me përvojë do tua thonë një gjë - ngjyrosja apo gëlqerosja për ta është më shumë se ngjyrosje e mu...

Teksti alternativ i nënkuptueshëm
pigmenti11.jpg

Pigmente te ngjyrat e mureve (tonerët)

Nuk ka bukuri pa ngjyra dhe ngjyrat flasin me të gjitha gjuhët. Shumë prej nesh pajtohen me këtë thënie. Të gjithë e...

Teksti alternativ i nënkuptueshëm
BRAON BOJA.jpg

Ngjyra gështenjë - pasurojeni hapësirën t’uaj me fuqin...

Ngjyra gështenjë bën pjesë ndër ngjyrat neutrale sekundare e cila fitohet me përzjerjen e ngjyrës së kuqe, të gjelbër...

Teksti alternativ i nënkuptueshëm
bojanka.jpg

MAXIMA libër për ngjyrosje – dhuratë për kreativët tan...

Librat për ngjyrosje për fëmijë gjithmonë kanë qenë vegla efikase për prindërit për ta pushtuar vëmendjen e fëmijëve...

Teksti alternativ i nënkuptueshëm
50 NIJANSI SIVE.jpg

50 nuanca të ngjyrës së murrme në hapësirën/shtëpinnë ...

Ngjyra e murrme është ngjyrë neutrale, ngjyrë kompromisi. Fitohet me përzjerjen e ngjyrës së bardhë dhe të zezë, dy t...

Teksti alternativ i nënkuptueshëm
TOPLE I HLADNE BOJE.jpg

Nuancat e ngrohta dhe të ftohta të ngjyrave në enterie...

Me siguri se deri tani jeni njoftuar me ndarjen e ngjyrave në të ngrohta dhe në të ftohta. Po ashtu, ndoshta e dini s...

Teksti alternativ i nënkuptueshëm
ŽUTA BOJA.jpg

Ngjyra e verdhë - mbusheni hapësirën tuaj me lumturi d...

Ngjyra e verdhë është ngjyra e diellit, e shkëlqimit dhe e kthjelltësisë. Kjo është ngjyra më stimuluese nga të gjith...

Teksti alternativ i nënkuptueshëm
ZELENA BOJA.jpg

Ngjyra e gjelbër - lyejeni hapësirën t’uaj me natyrën

Enterieristët thjesht e adhurojnë ngjyrën e gjelbër. Ja përse... Ngjyra e gjelbër është neutrale dhe përputhet pothua...