Podloge

Podloga za krečenje

Šta su podloge za krečenje?

Podloge za krečenje, odnosno prajmeri za krečenje su najčešće transparentni premazi, koji se nanose na zid pre krečenja. Takodje postoje i pokrivne, odnosno bele podloge za krečenje.

Čemu služe podloge?

Kvalitetne podloge su najčešće akrilne podloge ili akrilne emulzije. One služe da pripreme površine pre krečenja. To podrazumeva da:

  • Vežu sve slabo vezane čestice prašine
  • Da ujednače upijanje zida
  • Da povećaju adheziju boje za zid
  • Uticaće i na nešto manju potrošnju boje

Koje vrste podloga za krečenje unutrašnjih zidova postoje?

Postoje prajmeri opšte namene, koji obavljaju sve gore navedeno – MAXIKRIL i MAXIKRIL Concetrate. Ali postoje i dubokopenetrirajuće ili dubinske podloge – MAXIKRIL Hidrosol, koje su odlično rešenje za beton ili druge neupijajuće površine. One su i odlično rešenje za zidove koji imaju na sebi puno nevezanih čestica prašine i nakon otprašivanja. Da vežu tu prašinu za zdravu osnovu zida.

Postoje i prajmeri za blokiranje fleka - MAXIKRIL Block. Oni čine da se blokiraju sve fleke koje se rastvaraju u vodi, tako da kada se nanese boja preko ovog prajmera, odnosno flekavog zida, te fleke ne izlaze na površinu.

Pokrivne odnosno bele podloge za krečenje kao sto je MAXIDECOR Smooth Primer, koji je pre svega namenjen pre nanošenje dekorativnih premaza, može se koristiti i kao prajmer, naročito ako želite da sa neke jako tamne boje okrečite sobu u neku svetliju boju. Takodje može se i tonirati, pa će takve površine biti lakše okrečiti.

Koliko se suši podloga za krečenje?

Podloge se suše najčešće 6 sati u optimalnim uslovima. S tim da podloge za izolaciju fleka treba sušiti najmanje 24 sata.

Razređenje podloge?

Jako je važno da se prati uputstvo za razređivanje podloge vodom! Smanjenjem količine vode koju dodajete u podlogu, možete dovesti do efekta da praktično plastificirate zid i da ne možete da okrečite zidove lako, jer ne možete da nanesete dovoljno debeo sloj boje.

Nanošenje podloge za krečenje?

Podloga se nanosi valjkom i četkom, a može se naneti i mašinom sa prskanje. Kada se nanosi valjkom ili četkom jako je važno obratiti pažnju da se lepo utrlja u zid, kako ne bi negde bila previše naneta i plastificirala zid. Dok je kod prskanja važno da se nanese ravnomerno.

Cena podloge za krečenje?

Budući da se naše podloge razređuju sa puno vode, sama cena podloge je zanemarljiva u ukupnoj investiciji, a preskakanje njenog nanošenja, onda kada je to potrebno, može kasnije da vas košta više i novaca i živaca.

Vidi više
Najčešće postavljena pitanja

Fleke koje se rastvaraju u vodi mogu da budu nezgodne za blokiranje, jer kada nanosite boju na vodenoj osnovi, one se rastvaraju i ponovo izlaze na povšinu zida.

Zbog toga se moraju blokirati i za tu namenu preporučujemo MAXIKRIL Block, prajmer za blokiranje fleka. Razrediti 1 : 3 sa vodom, naneti u jednom sloju na problematični zid i sačekati 24 sata. Nakon toga naneti neku od vodoperivih boja, kao sto su npr.: MAXIDIS, MAXIGIPS, ULTRADIS, MAXILATEX.