50 nijansi sive u vašem prostoru, zašto da ne

Siva je neutralna boja, boja kompromisa. Nastaje mešanjem bele i crne boje, dve tzv. NE boje. Upravo iz te neutralnosti proizilazi sva njena provokativnost i mistika, otvorena očekivanja koja siva boja budi. To je asocijativna, ali boja bez emocija.
Siva je ono što joj Vi namenite da bude. Dodajte joj više bele i biće življa i vedrija. Sa više crne ona postaje tajanstvena, dramatična i glamurozna. 

Enterijeristi sivu smatraju savršenom bojom. Najčešće služi kao podloga za isticanje i akcentovanje nekih delova prostora ili detalja u njemu. Veoma lako se uklapa sa ostalim bojama, a neke kombinacije su vanvremenske, poput narandžaste i sive koja je česta u poslovnom svetu i ostavlja utisak ekskluzivnosti.
Hromatika i psihologija boja sivu karakterušu kao hladnu, neemotivnu i konzervativnu boju koja nema posebno stimulativno dejstvo na čoveka. Ona je čvrsta i stabilna, pruža osećaj mira i sigurnosti. Asocira na zrelost, intelekt i znanje, poslovnost i odgovornost. Zbog toga se nijanse sive često sreću u formalnom, kancelarijskom i poslovnom prostoru.


Siva boja ne mora biti dosadna

Stručnjaci za uređenje prostora uvek će vam reći da previše sive u nekoj prostoriji može izazvati melanholiju i depresiju. Ukoliko je nestručno i na svoju ruku upotrebite, rizikujete da vam dom postane nalik bezličnom poslovnom okruženju ili aerodromskom terminalu. Zato se siva koristi kao pozadinska boja na koju se zatim dodaju druge, jače boje i tako postižu željeni efekti. Svetlije nijanse sive veoma dobro, pa čak i efikasnije, mogu zameniti belu na mestu podloge, a tamnije crnu. 
Kada se pravilno kombinuje sa drugim bojama, siva postaje sofisticirana, kreativna i inspirativna. Ona deluje umirujuće na okolne boje i ublažava jačinu jarkih tonova.
Ovo su neka od osnovnih pravila uklapanja sive sa drugim bojama, mada pravila su tu i da bi se kršila, a siva boja vam to u potpunosti dozvoljava. 
Ukoliko svetlije nijanse sive ukombinujete sa pastelnim nijansama plave, roze, zelene i boje lavande postižete tzv. ženski princip. Da biste dobili muževniji prizvuk u prostoru, ove boje bi trebalo upotrebiti u njihovim intenzivnijim tonovima. Međutim, ako vašim prostorom dominiraju tamnije nijanse sive, pobrinite se da osvetljenje bude jače i pravilno raspoređeno.
Siva je i boja metala, srebra, pa njome možete napraviti efekat visoke tehnologije i industrije. Retro izgled možete postići ako na sivu podlogu dodate jarko pink detalje.
Siva ima moć da tzv. tople boje, poput zlatnih, žutih i crvenih tonova delimično rashladi. Svežinu i vedrinu uneće jarko žuti detalji na nešto tamnijoj sivoj osnovi. Golubije siva sa limun žutom svrstana je na listu najsavršenijih kombinacija.

Apsolutno IN u poslednje vreme jeste moderan miks elegantne sive sa energičnom crvenom bojom, naročito u dnevnim sobama.
I još jedna veoma korisna informacija - siva veoma uspešno sakriva mrlje i nepravilnosti na zidnim površinama.
Ljudsko oko može razlikovati oko 500 nijansi sive, od tamne grafitne, slonove kože, preko golubije sive, srebrne i boje betona i kamena...
Ništa nije tako lično kao odabir boja za zidove prostora u kojem boravite. Zato vam predlažemo da upotrebite prednosti modernih tehnologija i pomoću naše aplikacije pronađete Vašu idealnu kombinaciju. Pogledajte kako određeni se tonovi sive uklapaju sa drugim bojama i sve to u prostorijama različite namene, pa i na zidovima Vašeg prostora.