Maxima default altMaxima default alt

Američki stil uređenja dvorišta

Verujemo da smo svi nekada sa uživanjem posmatrali predivne kuće i dvorišta koja su nam prikazivana u američkim filmovima i serijama. Prostranstvo isped kuće koje deluje kao da poziva na roštilj i okupljanje i mami načinom uređenja, je samo jedna dimenzija koja bi delovala privlačno.

Istina je da dvorište kao instituacija zaslužuje poseban pristup, kad je uređenje u pitanju. Sam eksterijer kao i enterijer, treba i mora biti prilagođen potrebama namene, ali i ličnim preferencama. Dvorište koje liči na američki stil uređenja, može da se postigne u svega par koraka.

Odredite fokalnu tačku u dvorištu

Možda vam neki deo dvorišta deluje sjajno za jutarnje ispijanje kafe, ili doručak napolju, ali šta ako je u tom delu baš ujutru sunce? Da li će taj deo zaista biti prijatan da ujutru tu provodite vreme?

Ideja o postavljanju centralne tačke u dvorištu je koncept, gde se delovi dvorišta spontano nadovezuju jedni na druge uz praćenje potencijala eksterijera. U većini dvorišta u američkom fazonu, centralno mesto je upotpunjeno raskošnom postavkom za sedenje.

Raskoš se u ovom slučaju ogleda u onome kako vi raskoš dozivljavate. Neko će se odlučiti za ljuljaške i baštensku garnituru za sedenje, nego za lazy bags, a neko za ležaljke za sunčanje. Roditeljima će možda biti važno da postave niske stolove za najmlađe.

U američkim domovima je neretko i ogroman električni roštilj fokalna tačka oko koje se sve u dvorištu „vrti“. Okupljanja, druženja i žurke su ono što je glavna namena takvog prostora i rasporostranjeni su kao koncept je u američkoj kulturi.

Cveće kao zvezda dvorišta

Kada je tema spoljni prostor, nema nedoumice da je cveće ključni element i pri američkom stilu uređenja. Pri odabiru biljaka treba da vodimo računa o više faktora, a svakako jedan od njih koji na prvi pogled možemo zaboraviti - vreme za brigu o biljkama.

Određene vrste cveća zahtevaju više nege i resursa koje treba da uložimo u njih. Pre odabiru je važno da razmislimo i o karakteristikama zemljišta, koliko sunčanih sati tokom dana imamo u svom dvorištu i da li želimo pravi vrt ili će to biti biljke u saksijama.

Takođe, začinsko bilje može biti interesantan izbor za dvorište.

Funkcije dvorišta diktiraju uređenje

Još jedan način da započnete uređenje dvorišta jeste da o njemu razmišljate kao o produžetku vašeg doma, o prostoru punom potencijala, sa prostorom za igru, večeru, odmor i, iznad svega, ponovno povezivanje sa prirodom.

Dvorište će uvek najbolje funkcionisati ako je dobro povezano sa vašim životnim stilom -imajte na umu koliko vremena provodite na otvorenom i kako želite da koristite baštu. Bez obzira da li je vaš prioritet možda letnja kuhinja ili specifičan prostor u vezi sa sportom, morate da identifikujete ključne namenske funkcionalne oblasti koje su važne za vas i vašu porodicu.

Što su prostori koje stvorite u svojoj bašti praktičniji i korisniji, veća je verovatnoća da ćete se osećati podstaknutim da se brinete i negujete tu baštu. Međutim, ako imate način života koji vam ne dozvoljava da provodite mnogo vremena na otvorenom, brzo ćete izgubiti entizujazam da brinete o eksterijeru.

Američki stil uređenja nosi svoje osobenosti, ali ono što je glavno za svaki stil uređenja je da morate da uskladite svoje ideje sa pravilima koje dizajn nosi sa sobom kako bi se vaša ličnost pronašla u tom stilu.