Maxima default altMaxima default alt

Ples zelene i crvene u prostoru

Među kombinacijama koje vladaju među bojama i tonalitetima jedna se posebno izdvaja kada su zidovi u pitanju, a to je miks zelene i crvene.

Kod ove moćne kombinacije se mora dosta voditi računa o detaljima, posebno jer su ove boje unapred asocijacija na Božić i svu tu prazničnu dekoraciju, pa vam u daljem tekstu donosimo ideje kako možete mudro kombinovati ove boje.

Suptilni detalji

Uvek možete odabrati male detalje za svoje crveno i zeleno dekorisanje. Može biti toliko prirodno i nenapadno, da su to neke od ideja poput crvenih jabuka u zelenoj činiji ili par komada limete u crvenoj činiji. Oni su suptilni nagoveštaji, ali poboljšavaju dekor sobe.

Kada govorimo o dnevnoj sobi, razmislite o okvirima za slike ili ogledala u ovim nestandardnim tonovima.

U spavaćoj sobi su zavese te koje prave razliku, pa se možete odlučiti za zavese u ovim bojama.

Pratite trendove u dizajnu - koristite svedene tonove jarkih boja

Prigušene nijanse crvene i zelene su koren i osnova moderne šeme dizajna enterijera. Zelena i crvena možda nisu očigledan izbor, jer se na najsvetlijem kraju spektra boja ove dve nijanse vidno sukobljavaju. Međutim, u skromnim prigušenim tonovima, kombinacija crvene i zelene je ona koja se stapa i teče, i odlično „greje“ prostorije .

Prigušenim tonovima crvene, takozvanoj roza crvenoj, dodajte svetlo zelenu za razigrani izgled. Ove ideje možete koristiti u dečijim sobama. Crvena i zelena su podjednako dobre i za dečake i za devojčice, i tu se krije njihova draž. Čak i ako vaša deca dele sobu, možete da zahvaljujući bojama podelite logički sobu na zone - recimo radni i spavaći blok, ili prostor za igru i prostor za učenje.

Mislite o psihološkom efektu kontrastnih boja

Različite nijanse crvene i zelene dopunjuju moderne šeme dizajna enterijera.

Iako upotreba zelene i crvene u kombinaciji sigurno nije redovan izbor, jer su obe ove boje kontrastne prirode. Dok se zelena odnosi na prirodu i stoga ima opuštajući efekat na naše raspoloženje, za razliku od toga, crvena uzbuđuje naše raspoloženje i čula.

Generalno, verujemo da znate da se ove dve nijanse retko zajedno intenzivno koriste u enterijerima. Tu se krije upravo potencijal ove kombinacije - da budete smeli i drugačiji.

Ono što je takođe dobra ideja koju možete uzeti u razmatranje je da se odlučite da jedna od ove dve boje bude noseća, a druga prateća. Odlučite se za akcentni zid u crvenoj, ili za zelenu garnituru sa crvenim jastucima.

Verujte neutralnim tonovima

Koliko god voleli intenzivan i hrabar dizajn, svi ponekad želimo da budemo u mirnom okruženju. U prilog tome, zavodljivost crvene i razigranost zelene ćemo najlakše umiriti sa neutralnim tonovima poput bež ili braon nijansi. Stručnjaci tvrde da se i boja kapućina lepo uklapa sa ovim bojama koje su „eye catcher“.

Imajte na umu da svaka boja dobija značenje zavisno od enterijera koji je okružuje, tako da iako deluje pomalo luckasto crveno zelena nijansa je sve sem obična. Možda je prva asocijacija za ove boje praznik, ali jedino pravilo u dekoru je da nema pravila.