Maxima default altMaxima default alt

Bež boja za hladne dane

Pravi izbor raspona boja je ključni element u dekoraciji prostora. U tom smislu, bež boja važi za najfleksibilniju u spektru. Bež se u svetu enterijera smatra svetlo - braon bojom sa mekom kremastom strukturom, ali može biti i deo palete zlatnih ili belih boja, zavisno od njenog podtona. Bež je neka vrsta klasičnog izbora za uređenje enterijera, jer njen mirni neutralni ton odgovara i dekoraciji dnevne sobe i modnog butika.

S druge strane, bež boja se često potcjenjuje i smatra se previše dosadnom i običnom. Međutim, profesionalni dizajneri smatraju da je to savršen izbor, jer se idealno kombinuje sa skoro svim bojama.

Univerzalnost bež boje

Bež boja se smatra bojom prirode jer se njene nijanse vide u svetlucanju pustinjskog peska, a može se naći i kao boja cvetova i biljaka. Zvuči vrlo naturalistički, zar ne? Bež je veoma usklađena, stoga bi se lako mogla uzeti kao osnova za bilo koje kolorističko rešenje bilo koje prostorije. Zbog toga se bež boja često koristi u stanovima i kućama, kancelarijama, pa čak i bolnicama.

Naći ćete nijanse bež i prljavo bele u mnogim oblicima u prostoru. Od prelepo slojevitih minimalističkih koncepata do klasične elegancije koja je puna ukrasa i detalja, čini se da bež dobro funkcioniše sa skoro svakim stilom enterijera. Međutim, zemljani boho dizajn i skandinavski stil postali su favoriti dizajnerima u poslednje vreme, gde je bež boja nosilac ideje o uređenju.

Prednosti i mane bež kao dominante boje u prostoru

Dekoracija u ovoj boji može biti i vrlo jednostavna i pomalo nezgodna. Fina linija između dosadnog i wow izgleda nalazi se u pažljivo stilizovanim detaljima koji razbijaju monotonost. Aksesoari za stan u vedrijim, jačim bojama se savršeno uklapaju u sliku tople bež boje. Ono što je takođe važan aspekt je to da je bež boja osetljiva i može biti nezgodan izbor ako imate malu decu ili nestašne ljubimce u stanu.

Efekti i simbolika

Psiholozi veruju da bež boja zaista ima neku unutrašnju toplinu, da je sposobna da enterijer napuni pozitivnom energijom i doprinosi stvaranju ravnoteže. Ovo je boja žitnih polja, peščanih plaža, sena, školjki i antike.

Težnja za optimizmom usled stresnog doba u kom živimo i želja za prostorima koji zrače, guraju nas ka toplijim šemama boja sa prljavo belom, šampanj i bež kao osnovnim bojama nove estetike. Nekada smatran dosadnim i neinspirativnim, bež trend enterijera ubrzano dobija na snazi i postaje šik alternativa svemu do sad viđenom.

Dobra kombinatorika bež boje je upotpunjena zelenom i plavom. Moguće je da je razlog za to činjenica da se ove boje mogu naći u prirodi i da nas okružuju. Ljudi vole da spoje ove boje i zato što su zelena i plava veoma prijatne na mekoj, bež pozadini koja je toliko puna topline. Šta god da je osnovni uzrok, ovaj trio - bež-zeleno-plavi - je vrlo poželjan u svim prostorima.

Kada su u pitanju nijanse i tonovi, bež boja se smatra pouzdanim prijateljem, i kao pouzdana nijansa koja se uvek može dodati bilo kojoj površini bilo koje sobe (od bež spavaće sobe i hodnika do krem dnevne sobe i kuhinje). I dok je istina da neutralna bež ide uz bilo koju boju i dizajn koji se može zamisliti, ona se može jednostavno ubaciti u bilo koji prostor i očekivati daće krajnji rezultat biti vizuelno prijatan.